istrians.gif (1498 bytes)
Amphorae
Archeology 

U središtu Pule pronađene antičke amfore

6.09.2005
Autor ZORAN OLJAČA

PULA - Na već poznatom arheološkom nalazištu u Puli, pokraj gradske knjižnice, pronađene su vrijedne antičke amfore. Prema riječima prof. dr. Vesne Jurkić Giradi, koja je obišla to arheološko nalazište, riječ je o klasičnim dobro očuvanim amforama iz I., II., II.I i IV. stoljeća.

Velike su od 70 centimetra do metra i služile su sustavu tadašnje arhitekture kao drenaža. Točan broj pronađenih amfora zasad je nepoznat. U Puli je jedan takav vrijedan nalaz, kaže dr. Jurkić Girardi, otkriven još početkom prošloga stoljeća i to na prostoru sadašnje gradske tržnice dok je drugi nalaz 1976. godine iza Dijaninog hrama pronašla ona.

Prema njenom mišljenju, pronađene bi se klasične amfore, među kojim ima onih istarskog i afričkog tipa, trebale sačuvati na mjestu gdje su i pronađene jer su jako vrijedne. Šteta bi bila, kaže, da završe u nekoj tvrđavi. Arheološki muzej Istre, do završetka radova, o posljednjem arheološkom otkriću u Puli ne daje dobiti nikakve informacije. Razlog je nepoznat iako, kako vjeruju Puljani, postoji bojazan da amfore ne "dobije noge". Inače, na tom je mjestu predviđena gradnja gradske garaže.

Source:

  • http://www.vecernji-list.hr

Main Menu


Created: Monday, March 12, 2007; Last updated, Wednesday, February 11, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA