istrians.gif (1498 bytes)
Amphorae
Archeology 

Amfore su, nakon što su 'odslužile' kao ambalaža, upotrijebljene u građevinske svrhe.

S ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA U KANDLEROVOJ ULICI

Pronađeno više od dvije tisuće amfora

Četvrtak, 19. travnja 2007.

Vađenje amfora zahtijeva vremena i pažnje, da se ne bi oštetile i jer svaku treba posebno opisati

PULA - Još ne možemo objaviti koliko je točno amfora pronađeno ovih dana na gradilištu garaže kod Gradske knjižnice i čitaonice, budući da ih stalno vadimo. To je postupak koji zahtijeva vremena i pažnje, jer neke su već razbijene i njima valja posebno pažljivo rukovati. Za sada možemo samo reći da smo prešli broj od dvije tisuće amfora, no ponavljam, budući da ih stalno vadimo, još se ne možemo izjasniti o konačnom broju, rekla je dr. Alka Starac iz Arheološkog muzeja Istre, voditeljica istraživanja na tom lokalitetu.

Na nalazištu, istaknula je, ima dosta razbijenih amfora, neke su već pod zemljom bile razbijene, dok su druge malo popucale tijekom vađenja. Ne vade ih, rekla je, sve odjednom, jer svaku treba posebno opisati.

- Ove su amfore iz 1. stoljeća prije Krista služile prvotno za prijevoz i držanje vina, a kada su odslužile svoju funkciju ambalaže, sekundarno su upotrijebljene u svrhu drenaže. Među tim velikim brojem pronađenih amfora bilo je i prošupljenih, a postoji nekoliko pretpostavki glede njihova korištenja. Možda su se koristile za sađenje biljaka ili prilikom ribolova, da riba u njima ostane svježa, ili su pak u njima uzgajali puhove, koji su služili za jelo, rekla je dr. Starac.

Također je naglasila da će o daljnjem tijeku očuvanja tih amfora i o njihovoj prezentaciji odlučivati Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Puli. Dr. Starac smatra da bi najbolje bilo predstaviti ih in situ, odnosno tamo gdje su pronađene. Podsjetimo, riječ je o najvećem sustavno istraženom kopnenom nalazištu amfora na svijetu. Slična postoje u Kartagi, Apoloniji u Albaniji te u Italiji, posebice u Padovi, Aquilei, Bologni, Torinu i Altinu. Budući da za sada nema novosti u vezi s početkom gradnje gradske garaže, arheološki se radovi nastavljaju, a istraživanja plaća ulagač, zagrebačka tvrtka PZ ulaganja.

V. BEGIĆ

Izvor:

  • © Glas Istre - http://www.glasistre.hr/?976684378e5797bb6c35ae34bec963c5,TS,2240,,13004,,166039,2

Main Menu


Created: Friday, June 09, 2007; Last updated, Wednesday, February 11, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA