istrians.gif (1498 bytes)
Amphorae
Archeology 

ASTAVLJAJU SE RADOVI NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU U KANDLEROVOJ ULICI

Dosad pronađeno 2.117 amfora

Utorak, 10. srpnja 2007.

Sve pronađene amfore datiraju iz treće četvrtine 1. stoljeća prije Krista, dovedene su s druge strane Jadrana, upotrijebljene su u graditeljske svrhe, a prije toga služile su za prijevoz i skladištenje vina

Na jednoj od pronađenih amfora bio je i natpis SEX, što je vjerojatno skraćenica od imena osobe koja je radila na njihovom skladištenju ili nadzoru

PULA - Na gradilištu gradske garaže u Kandlerovoj ulici do sada je pronađeno ukupno 2.117 amfora, a samo tijekom ove godine pronađeno ih je 228, kazala je dr. Alka Starac iz Arheološkog muzeja Istre, voditeljica arheoloških radova na ovoj lokaciji, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da na ovoj arheološkoj lokaciji postoji mogućnost daljnjeg pronalaska amfora, a trenutno djelatnici Arheološkog muzeja Istre rade na razidavanju odobrenih pozicija pilota, odnosno betonskih stupova, koji će nositi buduću zgradu. Očekuje ih i učvršćivanje zidova crkve sv. Teodora.

Utvrđeno je da sve pronađene amfore datiraju iz treće četvrtine 1. stoljeća prije Krista, dovedene su s druge strane Jadrana, a upotrijebljene su u graditeljske svrhe, i prilikom izgradnje područja oko hrama koji je tu pronađen te za izgradnju platoa pored hrama.

- Kao zanimljivost možemo istaknuti i činjenicu da se na jednoj od amfora nalazi natpis SEX, a slovo »S« okrenuto je zrcalno, naopako, što dokazuje da osoba koje je to napisala nije bila baš vješta u pisanju. Pretpostavlja se da je to kratica od osobnog imena Sextus, i da je to bilo ime jedne od osoba koje su sudjelovale u procesu skladištenja ili nadziranja prilikom ukrcaja ili iskrcaja amfora.

Od svih pronađenih amfora, možda se dva ili tri posto njih ranije koristilo za prijevoz i skladištenje ulja, a sve ostale služile su za vino. Treba također napomenuti da su se te posljednje pronađene amfore nalazile u vodi, na 65 centimetara od razine mora, odnosno na pet metara od današnje ceste, kazala je dr. Starac.

Glede kontinuiteta kultne tradicije na ovome prostoru, ona je naglasila i činjenicu da je hram, čiji su ostaci pronađeni na ovom gradilištu, vjerojatno bio posvećen Herkulu, mada se to sa sigurnošću ne može tvrditi.

- Već u kasnijoj antici, negdje u 5. stoljeću hram je do temelja razoren, i tamo je izgrađena ranokršćanska crkva sa samostanom, kazala je dr. Starac i kao još jednu zanimljivost istaknula da su Rimljani preuzeli od helenističke baštine proces drenaže, odnosno upotrebe amfora u te svrhe. Amfore su se, dakle, koristile za liveliranje neravnoga terena te da se zidovi ne sruše zbog kišnice koja se slijevala s brda, dakle njihova je uloga drenaže bila iznimno važna i praktična.

Dr. Starac je još jednom naglasila da je pulski lokalitet najveće kopneno sustavno istraženo nalazište amfora, a jedno veliko nalazište, ali ne takvih dimenzija i ne toliko sustavno istraženo, nalazi se u albanskoj Apoloniji.

Podsjetimo, na ovoj su lokaciji tijekom dvogodišnjih zaštitnih arheoloških istraživanja otkriveni i brojni drugi nalazi: crkva sv. Teodora sa samostanom iz 15. stoljeća, ranosrednjovjekovna crkva sv. Lucije, ranosrednjovjekovno i novovjekovno groblje, raskošna rimska kuća iz 1. stoljeća prije Krista, ostaci rimskih termi...

V. BEGIĆ

Izvor:

  • © Glas Istre - http://www.glasistre.hr/?9bfdfeb38634e778b8c96aebddbbb6ab,TS,2492,,14081,,179240,


Main Menu


Created: Tuesday, July 10, 2007; Last updated, Wednesday, February 11, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA