Hillforts - Castellieri - Gradine
Archeology


OTKRIĆA Nove spoznaje u nastavku arheološkog istraživanja na području istočne Istre

Na Kuncima živjela dva naraštaja stanovnika

[Izvor: © Večernji list, 19.10.2006 - http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/istra/657222/index.do.]

Autor: Tanja ŠKOPAC

LABIN - Labinski Narodni muzej nastavio je ove godine istraživanja na arheološkom nalazištu Monte Kunci pokraj Labina. Tu su lani mladi arheolozi, studenti arheologije iz Zagreba i Zadra, iskopali niz metalnih i keramičkih predmeta koji su, uz obližnju gradinu, dokaz da je u brončanom dobu tu postojalo naselje.

Starija i mlađa faza

Što je otkriveno ove godine, u posljednjih desetak dana koliko traje ovogodišnje istraživanje, rekao nam je voditelj radova Vedran Kos, kustos u Narodnom muzeju Labin. Razabiru se dvije faze naseljavanja. U starijoj je tadašnje stanovništvo ravnalo živac nastambi, na to su stavljali kamenje, pa zemlju.

U mlađoj fazi naseljavanja slagao se red kamenja, a između kamenih slojeva bilo je zemlje, pojasnio nam je Kos. Kako to već biva, lokalitet je poznat već dva stoljeća, a prvi koji su mu posvetili veću pažnju, bili su labinski povjesničari i arheolozi T. Luciani i A. Scampicchio. Značajan je pridonio i Richard Burton, britanski istraživač, poznat po otkriću Viktorijinih slapova. Burton se Lucianijem i Scampicchijom upoznao kad je došao u Trst, kao konzul, te se počeo zanimati za ovdašnja drevna naselja, kaže Kos.

Novac i djeca

Arheološku topografija istočne Istre već drugu godinu financiraju Ministarstvo kulture (s 15.000 kuna), Grad Labin (10.000) i Općina Raša s pet tisuća kuna.

Lori Luketa-Dagostin, ravnateljica labinskoga Pučkog otvorenog učilišta, u sklopu kojeg djeluje mjesni Narodni muzej zamislila je da se za učenike labinskih škola na tom nalazištu organizira nastava na otvorenome. Nalazišta bi se otvorila školama, u skladu s programom primjene HNOS-a, izjavila nam je.

Prvi učenici koji su to mogli iskušati bili su neki dan polaznici dvaju odjeljenja šestih razreda OŠ Matije Vlačića iz Labina. O nalazima im je pričao kustos Kos. Učenici su vrijedno zapisivali sve podatke, a najviše ih jke zanimalo je li pronađena koja lubanja ili sjekira.


Main Menu


Created: Thursday, October 19, 2006; Last updated: Wednesday, February 11, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA