Hillforts - Castellieri - Gradine
Archeology


Hram boga »poduzetničkog profita«

Ako se radovi u kamenolomu nastave na neodgovarajući način, ostat ćemo bez pretpovijesne kultne građevine koja je mjerila vrijeme,smatra Korado Korlević

[Izvor:  © Vjesnik On-Line, Petak, 17. lipnja 2005 - http://www.bum.vjesnik.hr/Html/2005/06/17/Clanak.asp?r=kul&c=1.]

Jedinstven »astronomski« spomenik na tlu Hrvatske, tholos Maklavun u blizini Rovinja, oštetili su bageri iz obližnjega privatnog kamenoloma, utvrdio je voditelj glasovite višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević. Poznati astronom uočio je oštećenje ilirske zvjezdarnice stare više od tri i pol tisuće godina prilikom izleta na koji je poveo skupinu učenika, želeći im pokazati jedinstven prethistorijski objekt koji bi se mogao usporediti s puno razvikanijim Stonehengeom.
Došavši u Maklavun, malo mjesto u unutrašnjosti Istre, Korado Korlević je uočio da su bageri iz obližnjeg kamenoloma prešli preko vanjskog zida nekadašnjega hrama i groblja te da su miniranja oštetila unutrašnji zid. Ako se na neadekvatan način nastave radovi u kamenolomu, ostat ćemo bez pretpovijesne zvjezdarnice, kultne građevine koja je, između ostaloga, imala funkciju da odredi kad se počinje dužiti dan odnosno kad prestaje zima.
Građevine toga tipa u svijetu su rijetke, a njihov je pronalazak posebno važan, naglašava Korlević, jer svjedoče o pokušaju mjerenja vremena u brončanom dobu, prije najmanje tri i pol tisuće godina. »Neki od tih spomenika su jako poznati, poput primjeraka u Irskoj i Grčkoj. Svi su jednako napravljeni. Sastoje se od velike hrpe kamenja i zemlje te jednog ulaza kroz koji svjetlo, za solsticija, pada unutra i obznanjuje da se dan počeo produljivati«, objašnjava naš sugovornik.
Umjesto da u istarskom mjestu Maklavunu imamo prvorazrednu kulturnu i turističku atrakciju, danas se tamo »melje kamenje«, ogorčeno pripovijeda Korlević. Hram u Maklavunu, poznatiji kao ilirsko groblje, zaštićeni je spomenik kulture. »Pretpostavljam da se takvo nešto ne bi moglo dogoditi u civiliziranoj zemlji, a da prekršitelj ne izgubi licenciju ili da se ne zatvori kamenolom, ističe Korlević.
Umjesto druidskih svečanosti, koje su se nekad u vrijeme solsticija zbivale diljem Europe, danas se ova okrugla građevina, vjerojatno podignuta u čast boga Sunca, na žalost iskorištava kao hram boga »poduzetničkoga profita«, kaže Korado Korlević.
Suprotno Korlevićevim tvrdnjama, stručnjaci Konzervatorskog odjela iz Pule Ministarstva kulture obišli su teren i zaključili da arheološki lokalitet nije oštećen. To nam je u četvrtak potvrdila glasnogovornica Ministarstva kulture Sunčane Glavak. No, konzervatori također smatraju da blizina kamenoloma ugrožava kulturni spomenik, pa će još jednom izaći na teren.

Jelena Mandić Mušćet


Main Menu


Created: Friday, June 17, 2005; Last Updated: Wednesday, 11 February 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA