Hillforts - Castellieri - Gradine
Archeology


SVEČANO DODIJELJENA DIPLOMA MEĐUNARODNOM TIMU ISTRAŽIVAČA ZA PROJEKT ISKOPAVANJA I REKONSTRUKCIJE MONKODONJE

Monkodonji nagrada Europske unije za baštinu

English

[Izvor: © Novi List, 22 September 2003.]

Od 1997. godine, svakog rujna, grupa arheologa iz Pule, Rovinja, Berlina i Ljubljane nastavlja istraživanja, potpomognuta velikim brojem studenata iz europskih zemalja

ROVINJ - U subotu je na najvećoj istarskoj gradini Monkodonji, pet kilometara udaljenoj od Rovinja, upriličena svečana predaje diplome Europske unije za baštinu, koju je formalni nositelj projekta iskopavanja i rekonstrukcije gradine - Arheološki muzej Istre na čelu s dr. Kristinom Mihovilić predao dr. Bernhardu Hanselu, spiritus movensu istraživanja. Svečanosti su uz znanstvenike i studente arheologije bili nazočni predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Davorin Flego, te član Gradskog poglavarstva zadužen za resor urbanizma, graditeljstva i zaštite okoliša Milan Mihovilović.

Prema riječima dr. Mihovilić, upravo Institut za prapovijesnu arheologiju na Slobodnom sveučilištu u Berlinu, na čijem je čelu dr. Hansel, stvarni je nositelj projekta bez čije se pomoći, stručnog, ali i financijskog potencijala ne bi moglo krenuti u ovako kompleksne i opsežne radove.

Već sedam godina u tijeku su istraživački radovi na Monkodonji, prapovijesnoj gradini iz ranog brončanog doba. Za vrijeme istraživanja gradine, koja još uvijek traju, nađeno je mnoštvo ulomaka keramičkih posuda za svakodnevnu upotrebu kao i određeni broj metalnih predmeta koji su omogućili arheolozima da ovo naselje datiraju od ranog do srednjeg brončanog doba 1800. do 1200. prije Krista. Najznačajniji ovogodišnji nalaz odnosi se na pronalazak grobnice i kostiju, najvjerojatnije mlađe ženske osobe, rekla je dr. Mihovilić.      Preuzimanjem diplome dr. Hansel je istaknuo da Monkodonja predstavlja povijesni biser te da je od neprocjenjive važnosti za kulturnu baštinu Istre, ali i svijeta. Opetovano je pozvao lokalnu samoupravu da zaštiti, ali i pravilno valorizira njen značaj, naglasivši da budućnost Istre nije samo more i obala, već i njena unutrašnjost u kojoj možda najvišu stepenicu u povijesnoj hijerarhiji zauzima Monkodanja, mjesto izuzetne važnosti i vrijednosti.

A da je to uistinu tako pokazuju i nagrade i diplome Europske unije za baštinu koju dodjeljuje nevladina organizacija Europa Nostra, a koju je ove godine između 300 prijavljenih projekata, te samo tri u kategoriji arheologije dobila Monkodonja. Inače, u nagrađivanju ove su godine po prvi put uključene i zemlje izvan Europske zajednice. Na poticaj Nade Duić-Kowalsky, predstavnice Croatia Nostra, ogranka Europe Nostre u Hrvatskoj, predstavljena je Monkodonja uz još dva projekta s područja Hrvatske - kapele Sv. Ivana u Trogiru i naselje u Konavlima.

Od 1997. godine, svakog rujna, grupa arheologa iz Pule, Rovinja, Berlina i Ljubljane nastavlja istraživanja, potpomognuta velikim brojem studenata iz europskih zemalja. No, najzaslužniji za istraživanje i rekonstrukciju gradine su dr. Bernhard Hansel, predstojnik Instituta za prapovijesnu arheologiju na Slobodnom sveučilištu u Berlinu, dr. Kristina Mihovilić, ravnateljica Arheološkog muzeja Istre u Puli, prof. Damir Matošević, kustos- arheolog Zavičajnog muzeja Rovinja, dr. Cornelia Becker, arheolog Slobodnog sveučilišta u Berlinu te dr. Biba Teržan, profesorica prapovijesne arheologije na Slobodnom sveučilištu u Berlinu i Univerzitetu u Ljubljani.

Ovogodišnja istraživanja, koja su počela početkom rujna, uz znanstvenike obavlja i dvadesetak studenata arheologije iz Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske i trajat će još ovog tjedna. Na Monkodonji su se školovale generacije studenata arheologije, a kako je gradina velika, istraživanja će potrajati još najmanje desetak godina. Rezultat višegodišnjeg rada je vidljiv, otkopani su temelji primitivnih nastambi, prepoznaju se ulice, a u velikoj su mjeri obnovljeni bedemi, koji su gradinu čuvali od pljačkaša. Uz znanstvenike i studente veliku ulogu u obnovi suhozida bedema ima specijalizirana tvrtka Kapitel iz Žminja.

N. O. RADIĆ


Main Menu


Created: Monday, September 22, 2003; Last Updated: Wednesday, 11 February 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA