Hillforts - Castellieri - Gradine
Archeology


UZ ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA MONKODONJI I BRDU MUSEGO

Jantarne perle i ljudske kosti u opljačkanom grobu

[Izvor: © Glas Istre, Srijeda, 19. listopada 2007 - http://www.glasistre.hr/?bd0d2684a630d70d639ecab119b3ed83,TS,2734,,15044,,190204,0.]

Usporedo s arheološkim istraživanjem tumula na brdu Musego, na Monkodonji dr. Bernhard Hansel sa sedmero studenata istražuje južnu stranu terase donjeg grada, odnosno dvije kuće usječene u stijeni. Ovime se polako privodi kraju arheološko istraživanje Monkodonje te počinje drugi projekt pretvaranja tog lokaliteta u arheološki park

Drugi od 11 otkrivenih tumula koji se istražuje

Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ

ROVINJ -  Koncem kolovoza počela su ovogodišnja arheološka iskapanja gradine iz brončanog doba Monkodonje, koja se istražuje jedanaestu godinu zaredom. Usporedo s njima, na susjednom brdu Musego, koje je udaljeno 500-tinjak metara zračne linije, grupa arheologa predvođena Kristinom Mihovilić, Bibom Teržak i Damirom Matoševićem te petnaestak studenata pristiglih iz Berlina, Zadra i Pule obavljaju istraživanja druge grobnice.

- Ukupno je otkriveno 11 tumulusa (grobnica). Lani smo oko prve grobnice otkrili zanimljivu arhitekturu - vijenac od kamenih blokova klesanih u tri reda, a u sredini grob koji je opljačkan. Istraživanjima smo prikupili »ostatke« tragača zlata koji su je devastirali: sedam jantarnih perli te ulomke keramike, zubi i kosti pokojnika. Sveukupno su pronađene kosti četiri osobe - muškarca, dvije žene i djeteta. Uz to, grobnica je bila popunjena morskim šljunkom dok smo na krugu koji zatvara tumul uočili i dvije rampe, odnosno dva prilaza koja ne znamo protumačiti, rekla je dr. Kristina Mihovilić.

Govoreći o aktualnim istraživanjima na Musegu, brdu na kojemu su se pokapali žitelji Monkodonje, Mihovilić je naglasila da je drugi tumul još više devastiran.

- Oko opljačkane grobnice pronašli smo kosti i keramiku. Sjeverno od groba otkriven je još jedan novi grob koji je netaknut i u kojem smo otkrili dvije lubanje odraslih osoba i jednu djeteta koje su bile pomiješane s ostalim ljudskim kostima i lomljenim kamenjem. Također, otkrivene su i tri jantarne perle te ulomci nakita od brončane žice. Pronađene lubanje, odnosno kosti bile su postavljene u skvrčenom položaju, objašnjava dr. Mihovilić.

Usporedo s arheološkim istraživanjem tumula, na Monkodonji dr. Bernhard Hansel sa sedmero studenata istražuje južnu stranu terase donjeg grada, odnosno dvije kuće usječene u stijeni. Ovime se polako privodi kraju arheološko istraživanje Monkodonje te počinje drugi projekt pretvaranja tog lokaliteta u arheološki park. Također, u narednim je godinama potrebno svu pronađenu građu obraditi i naposljetku prezentirati javnosti.

Arheološka istraživanja na brdu Monkodonja počela su još 1997. godine na inicijativu i uz potporu Slobodnog instituta iz Berlina, Arheološkog muzeja Istre iz Pule i Zavičajnog muzeja Rovinj. Njihov cilj nije bilo samo istraživanje brončane gradine iz razdoblja od 1.800 do 1.200 godine prije Krista, već i rekonstrukcija istraženog kako bi se javnost mogla upoznati s organizacijom života u naselju čiji su stanovnici bili izravno povezani s istočnim Sredozemljem i ondašnjim visokim civilizacijama.

Sjeverno od druge grobnice otkrivena je još jedna netaknuta s ljudskim kostima, tri jantarne perle i ulomcima nakita od brončane žice

Petnaestak studenata arheologije iz Berlina, Pule i Zadra 'u akciji' na brdu Musego

S njima je prije 11 godina sve krenulo: dr. Kristina Mihovilić, Damir Matošević i Biba Teržan (nedostaje dr. Bernhard Hansel)


Main Menu


Created: Wednesday, September 19, 2007; Last Updated: Wednesday, 11 February 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA