RESTAURACIJA I KONZERVIRANJE JEDINSTVENOG NALAZA U ZAVRŠNOJ SU FAZI
Lošinjskog Apoksiomena već traže Grci za Olimpijadu

Za godinu dana gotova obnova kipa starog više od dvije tisuće godina

9. veljače 2003.

Restauracija grčke brončane skulpture mladog atleta Apoksiomena, stare više od dvije tisuće godina, koja je 1999. izvađena iz mora nedaleko od Lošinja, u završnoj je fazi. Nalaz neprocjenjive vrijednosti, kao dio svjetske baštine od samo šest originalnih grčkih brončanih kipova, ovih dana leži "na trbuhu" u Hrvatskome restauratorskom zavodu pod budnom paskom majstora konzervatora Antonija Šerbetića i autora arheoloških crteža Krešimira Rončevića. Pri kraju je obrada leđnog dijela skulpture grčkog mladića, a početkom ljeta bit će završena i restauracija glave te konstrukcija koja će skulpturu iznutra držati u uspravnom položaju. Za godinu dana opsežan posao ekipe domaćih i međunarodnih stručnjaka, koji je počeo 1999., bit će vjerojatno gotov..

Kolika je važnost, ljepota i vrijednost Apoksiomena pokazuje i zanimanje Grka. Oni su, naime, skulpturu željeli za otvaranje Olimpijskih igara u Ateni sljedeće godine. Prezentacija kipa ipak će, čini se, prvo biti u Zagrebu te u Firenci zbog odlične suradnje s talijanskim zavodom Opificio delle Pietre Dure i voditeljem restauratorske ekipe Giulianom Tordijem.

Putovanje ovako značajnih skulptura velik je rizik, gubitak bi bio stopostotan. Jednoga dana može putovati kopija, a skulptura bi trebala biti u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima kako bi zadržala gotovo izvanredno stanje u kojem je nađena nakon dvije tisuće godina. Hoće li to biti u Lošinju, Zagrebu ili nekom trećem mjestu, odlučit će Ministarstvo kulture - rekao je A. Šerbetić, koji je lošinjskog Apoksiomena po značenju usporedio s Mona Lisom. Šira domaća i svjetska javnost to tek treba spoznati.

Tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova provedene su i brojne analize legure, proizvoda korozije i organskog materijala iz unutrašnjosti statue. Naime, u nozi i ruci Apoksiomena nađena je slama, lovorov list, koštice trešnje i maslina stare koliko i skulptura. Pretpostavka je, naime, da je Apoksiomen bio oštećen i vlasnik ga je odlučio prodati, pa je skulptura neko vrijeme boravila u skladištu i u nju se naselio miš. Gnijezdo i ostaci obroka tog stanovnika antičke Grčke također su vrijedan nalaz. Precizni arheološki crteži Krešimira Rončevića, sa svim originalnim pojedinostima te najnovijim popravcima skulpture, također će u budućnosti omogućiti detaljnija istraživanja i procjene.

Kako je Apoksiomen završio u Lošinjskom kanalu? Taj je tjesnac poznat po jakoj tramuntani i vjerojatno je grčki brod u 4. stoljeću prije Krista zahvatilo nevrijeme. Teški i vrijedni Apoksiomen morao je biti žrtvovan i bačen na morsko dno kako bi putnici preživjeli.

Ružica Ilak

Izvor:
  • Copyright © Večernji List ' http://www.vecernji-list.hr/2003/02/09/Pages/losinja.html

Main Menu


Created: Tuesday, March 25, 2003; Last updated: Friday, July 24, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA


Main Menu