Trpimirova darovnica - rodni list hrvatske državnosti

Važna uloga Arheološkoga muzeja Istre u muzeološkim istraživanjima / Izlaganja o najnovijim nalazima u pećini Šandalja, Pupičinoj peći, Monkodonji, Nezakciju i rimskim vilama u uvali Verige na Brijunima

PULA, 9. listopada - Trpimirova darovnica iz 852. godine ustvari je rodni list hrvatske državnosti, rekla je Mirjana Matijević Sokol iz Zagreba, govoreći o značenju i vrijednosti najstarije hrvatske vladarske isprave na početku međunarodnog znanstvenog skupa posvećenog 100. obljetnici Arheološkog muzeja Istre u Puli. Znanstveni skup »Nova arheološka istraživanja u Hrvatskoj«, u organizaciji Hrvatskoga arheološkog društva, otpočeo je svečanom akademijom, a otvorila ga je doministrica kulture RH Branka Šulc, istaknuvši važnost stoljeća znanstveno-muzejskih i muzeoloških istraživanja Arheološkog muzeja Istre. Jubilej pulskom muzeju čestitao je i istarski župan Ivan Jakovčić te ravnatelji ostalih hrvatskih arheoloških muzeja.

Ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre dr. Kristina Mihovilić izvijestila je o prapovijesnoj zbirci muzeja i bogatim nalazima s Nezakcija, prijestolnice Histra, koji čine jezgru riznice s više od 300 tisuća arheoloških nalaza. Pulski muzej, inače, službeno je utemeljen 3. kolovoza 1902. godine u zdanju nedaleko od Zlatnih vrata, a utemeljitelj mu je bio pulski liječnik i arheološki entuzijast dr. Bernardo Schiavuzzi. Otvaranje muzeja vezano je bilo uz istraživanje bogatih prapovijesnih grobnih nalaza u Nezakciju, što je omogućilo pregled razvoja kultura i povijesnih zbivanja na Istarskom poluotoku od prapovijesti do 16. stoljeća. Te je radove u ono vrijeme financiralo Društvo za domovinsku povijest i arheologiju Istre.
Nakon 1947. godine nova skupina arheoloških entuzijasta predvođenih Borisom Bačićem, Brankom Marušićem, Štefanom Mlakarom i Josipom Mladinom nastavila je intenzivna terenska istraživanja i skupljanje arheoloških i topografskih podataka širom Istre. U međuvremenu zbirka koja je za Drugoga svjetskog rata bila odnesena u Italiju, 1961. je vraćena u muzej pa je prije 30-ak godina definiran njegov današnji postav - naglasila je ravnateljica Kristina Mihovilić.
U nastavku skupa Kristina Džin predstavila je bogatu antičku zbirku i najvažnija arheološka istraživanja iz te faze, navevši najzaslužnije arheologe od Austrijanca Antona Gnirsa do suvremenika. Naše zbirke i lokalitete posjetio je velik broj znatiželjnika, ali i istaknutih državnika iz cijeloga svijeta, pa je tako naša arheološka baština poznata u međunarodnim relacijama, kazala je dr. Vesna Girardi Jurkić, podsjećajući na izložbu »Čarobna Istra« i druge putujuće postave. Skup je nastavljen izlaganjima o najnovijim istraživanjima u pećini Šandalja, Pupičinoj peći, Monkodonji, Nezakciju i rimskim vilama u uvali Verige na Brijunima. U četvrtak u Arheološkom muzeju Istre otvara se izložba »Tisućljeća u stoljeću«, koje je autor donedavni ravnatelj muzeja prof. Željko Ujčić.

Mirko Urošević

Izvor:

  • © Vjesnik, Četvrtak, 10. listopada 2002 - http://www.vjesnik.hr/Html/2002/10/10/Clanak.asp?r=kul&c=1

Main Menu


Created: Thursday, October 10, 2002; Last updated, Saturday, December 03, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA