Strelice stare 7000 godina pronađene su na brdu Svetome Mihovilu.

Prapovijest zarobljena u brdu

English

[Izvor: © Večernji list, 28.8.2006 - http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/istra/619238/index.do.]

BALE – U pulskom Arheološkom muzeju jučer su arheolozi predstavili nalaze stare gotovo 8000 godina, neolitički lokalitet na brdu Svetome Mihovilu kraj Bala. Na brdu koje je oko 200 metara nadmorske visine sondama su otkriveni dijelovi keramike iz ranog neolitika, ali i brončanog doba. Nađena je i najveća skupina strelica, koje su izrađivali prastanovnici 5000 godina prije Krista. Voditelji istraživanja kustos Romuald Zlatunić i arheologinja Đula Kodači-Terlević kazali su da se nalazište po svojoj vrijednosti može usporediti s prastarim ribarskim selom otkrivenim ovog ljeta na području Karigaduru u Ližnjanu.

Brdo Sveti Mihovil čuvalo je i ostatke brončanodobne arhitekture, ali i neke ostatke srednjeg vijeka s ostacima benediktinskog samostana. Svi ti ostaci govore o stalnu naseljavanju lokaliteta još od ranog neolitika. Takvih je 14 lokaliteta na području južne Istre, a bogata su karta područja prapovijesti i moći će se iskoristiti u ponudi kulturnog turizma. Na Svetome Mihovilu nađeni su odlomci keramike nakovske kulture, a strelice su od kremena i posebne vrste kamena koje potječe iz sjeverne Italije, s područja Alpa. Neke su strelice i od prirodnog vulkanskog stakla koje, također, nije s područja Istre.

Ti su podaci bitni za istraživanje trgovačkih putova ili migracija prapovijesnih stanovnika. Po obrisima prapovijesnog bedema s dva prstena na brdu Svetome Mihovilu pretpostavlja se da je tu (unutar bedema) bilo naselje. Zbog vrijednosti nalaza istraživanja će se nastaviti još nekoliko godina, najavila je ravnateljica Arheološkog muzeja Istre Kristina Đin. Ove je godine istraživalački projekt dobio novac Ministarstva kulture, a tražit će ga i sljedeće godine.

Ostavština predaka koji su bili lovci na visoku divljač i termalno su obrađivali meso jer su nađene nagorjele životinjske kosti na području je koje zanima arheologe već više od 10 godina. Od tada, naime, postoje spoznaje o tome da bi ondje moglo biti ostataka iz prapovijesti, doba kada je Istra sasvim drugačije izgledala. Primjerice, nije bilo ni Brijunskog otočja jer je sve bilo kopno.

Autor Vesna Brnabić


Main Menu


Created: Monday, August 28, 2006; Last updated: Sunday, June 04, 2023
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA