Pod podom Kompasove poslovnice antički i srednjovjekovni zidovi

BAŠTINA: TIJEKOM PREUREĐIVANJA KOMPASOVE POSLOVNICE OTKOPANI STARI TEMELJI

Očekivani antički i srednjovjekovni zidovi

[Izvor: © Glas Istre, Srijeda, 4. travnja 2007.]

POREČ - Preuređivanje poslovnice Kompasa trebalo je trajati mjesec dana, a otvorenje novoga, proširenog prostora bilo je predviđeno za Uskrs, međutim, rokove je usporila porečka povijest. Poslovnica se nalazi u prizemlju zgrade smještene na uglu Obale maršala Tita i Carda, uz jedna od nekadašnjih gradskih vrata, pa se moglo i očekivati da će uklanjanje poda iziskivati angažiranje arheologa.

Od voditelja poslovnice Danka Grozdanića saznali smo da su nekadašnji mali prostor poslovnice željeli proširiti na još jednu prostoriju, koju ranije nisu koristili, ali su podovi bili različiti, a i zid je privlačio vlagu, pa su podovi podignuti. Sada, mjesec dana kasnije, u tom su prostoru vidljivi dijelovi zidova za koje arheolog Vladimir Kovačić iz Zavičajnog muzeja kaže da su antički i srednjovjekovni. Osim ostataka zidova Kovačić kaže da je pronašao ulomke keramike iz različitih razdoblja, od 1. stoljeća do današnjih dana. Jučer su Kompasovu poslovnicu obišli pulski konzervatori na čelu s pročelnicom Narcisom Bolšec Ferri.

- Treba otvoriti još malo konstrukcije u jednom uglu prostorije da vidimo o čemu se radi, jer je na nižoj razini od antičkog praga, a potom dovršiti dokumentaciju i zatvoriti to, da bi investitor nastavio s radovima, rekla je Bolšec Ferri.

Grozdanić nam je rekao da je dovršetak uređenja poslovnice odgođen za mjesec dana, ali se nadaju otvoriti je prije 1. svibnja. Poslovnica će imati ulaz ne samo s rive, kao dosad, nego i s Carda, a u većem prostoru bit će moguće turistima ponuditi i primjereniju uslugu.

S. M.

Antički prag uza zid prema Cardu


Main Menu


Created: Wednesday, April 04, 2007; Last updated, Sunday, June 04, 2023
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA