line_gbg70.gif (2908 bytes)

Paleontology
line_gbg70.gif (2908 bytes)

Pronadjena skoljka stara bar 66 milijuna godina

To sto je Istra jedino podrucje u Hrvatskoj gdje se mogu naci ostaci dinosaura, ne intrigira samo znanstvenike nego i laike, pa ne cudi kada poneki kupac ili ribar pronadje kost, u uvjerenju da upravo ona pripada nekoj dosad nepoznatoj vrsti dinosaura! Nedavno je "kosti" koje podsjecaju na dinosaurove, pronasao jedan Premanturac i odmah izvijestio ravnatelja "Nature Histrice" Ivicu Matosevica. Kako se poklopila sretna slucajnost da u Puli ljetuje dr. sc. Vlasta Cosovic, mikropaleontologinja s Prirodoslovno - matematickog fakulteta u Zagrebu, predsjednik zupanijskog Odbora za zastitu okolisa Bruno Poropat pozvao ju je u subotu na kamenjak u Premanturi, na mjesto gdje je pronadjena famozna "kost".

Premda se u sat vremena razgledavanja prilicno nepristupacnog terena nisu pronasli tragovi dinosaura ili okamenjeni ostaci, Vlasta Cosovic je odmah utvrdila da cijelo podrucje Kamenjaka naprosto vrvi ostacima rudista - skoljaka iz razdoblja gornje krede, tj. koje su ondje bile prije najmanje 66 milijuna godina! Rijec je o skoljkama koje su mogle biti velike i do metar i pol, a takvih skoljaka vise nema i nemaju srodnika. U ondasnjim toplim i plitkim morima ove su skoljke bile najcesci stanovnici uz jednostanicne organizme.

Da naslage ovih skoljaka mogu imati i ekonomsku vaznost govore primjeri Arapskog poluotoka, na kojem su upravo na takvim sedimentima naftna lezista kao svojevrsni rezervoari nafte. Inace su ovi skoljkasi dobro prouceni u Hrvatskoj zahvaljujuci trudu pokojnog zagrebackog profesora Ante Polsaka, ali i kolega koji su nastavili njegov rad. Uskoro ce, 2002. godine, upravo o ovim skoljkasima biti rijeci na medjunarodnom kongresu koji ce se odrzati u Hrvatskoj. Sudionici kongresa moci ce razgledati i nalaziste otkriveno u subotu na Kamenjaku.

"Dinosauri" i na pulskim plazama

Premda ostaci skoljaka nisu tako atraktivni kao ostaci dinosaura ("kost koju je pronasao Premanturac na Kamenjaku u biti je okamenjeni dio velike skoljke), oni su itekako vazni jer od svega sto je postojalo od praorganizama otprije oko tri milijarde godina do danas, u obliku fosila uspjelo se sacuvati samo pet do 10 posto. Zato je i ovo nalaziste rudista na Kamenjaku vrijedno jer puno govori o okolisu iz gornje Krede, pa ga valja zastititi od unistenja i ispitati.

U istom su razdoblju jos zivjeli i dinosauri, pa ne bi bilo neobicno da se negdje u blizini nadju i njihovi ostaci, to vise sto je podrucje Premanture poznato po otkrivenim stopama dinosaura jos 1974. godine. Do rta Premanture, na hridi Fenoliga, sacuvane su mozda i najljepse stope dinosaura koje cine gotovo prave male staze troprstih i dvoprstih  dinosaura. Zato ne cudi sto je okamenjena skoljka koja izgleda poput kosti nekoga zavarala. A tko zna, mozda taj dio Kamenjaka ipak krije jos jedan od brojnih tragova dinosaura u Istri.

Source:

  • Vesna Brnabic, "Pronadjena skljka stara bar 66 milijuna godina", Vecernji list, August 9, 1999, p. 18 - http://www.hic.hr/hrvatski/vijesti/arhiv/vijesti/99-08-kolovoz/hrv_-_gospodarstvo_9_8_1999_ .

Main Menu


Created: Sunday, April 21, 2002; Last updated: Wednesday, February 11, 2015
Copyright 1998 IstriaNet.org, USA