Draguć - Draguccio
Churches and Cemeteries

 

DONACIJA TALIJANSKE REGIJE VENETO
Draguć dobio novo zvono
English

DRAGUĆ - U Draguć je jučer stiglo novo zvono za župnu crkvu Svetog Križa teško 650 kilograma. Donirala ga je regija Veneto koja je do sada za njega dala 12 tisuća eura, saznajemo od cerovljanskog načelnika Mirka Opašića. Izliveno je u ljevaonici De Poli u Revineu nedaleko od Trevisa, utemeljenoj 1453. godine, kao i ostala dragućska zvona. Rub mu je ukrašen pleterom, a pod likovima Krista i Bogorodice na latinskom i hrvatskom stoji natpis: »Žive zovem, mrtve oplakujem, gromove lomim«.

Opašić i Ivan Blažević, predsjednik Mjesnog odbora Draguć, nadaju se da će se suradnja s Venetom nastaviti obnovom orgulja i fontane na trgu pred crkvom. U to vjeruje i Teobaldo Giovanni Rossi, inicijator i koordinator nabave zvona.

Zvono su dočekali stariji mještani, a među njima su bili 87-godišnja zvonarica Zora Paćelat i župnik Ivan Štoković, koji je njegov blagoslov najavio za proljeće iduće godine. Prije toga treba postaviti novu konstrukciju za zvona, a usporedno s tim obnovit će se i ura na zvoniku. Na njemu su trenutno dva zvona, ali samo se jedno upotrebljava. Drugo, odavno napuklo, uskoro će biti skinuto i zamijenjeno upravo pristiglim, trenutno pohranjenim u župnom stanu. Staro će se zvono izložiti na nekom primjerenom mjestu, rekao je Blažević. Od njega doznajemo da su na dragućskom zvoniku nekoć bila četiri zvona, ali su dva u vrijeme Drugog svjetskog rata skinuli Talijani.

M. R.

Izvor:
  • Glas Istre, 15 studeni 2007. - http://www.glasistre.hr/?0484d37ee1a451d456cb2df260dea8f9,TS,2916,,15805,,199205

Main Menu


Created: Saturday, November 17, 2007; Last updated: Thursday, June 30, 2016
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA