line_gbg68.gif (2214 bytes)

Casite - Kažun
Architecture
line_gbg70.gif (2214 bytes)

Stražnja strana četverokutnog kažuna na poljskom put

OGLEDNI PRIMJERCI PUČKOG GRADITELJSTVA

Četverokutni kažun građen 1882. godine

Utorak, 20. rujna 2005.

Jedan od ljepših primjera poljske kamene kuće četverokutnog oblika nalazi se na potezu od Vodnjanske ceste prema Fažani, na samo nekoliko stotina metara zračne linije od najvećeg istarskog kažuna

Je li moguće kosir spremiti u jedan od kutova kažuna? Moguće je ako ne robujemo raširenoj predodžbi da su kažuni isključivo kružnog tlocrta. Njih ima svakakvih vrsta s još više detalja i opcija graditeljskog rješenja. Gdje ih potražiti ako ne na Vodnjanštini gdje su kažuni najprisutniji.

Jedan od ljepših primjera poljske kamene kuće četverokutnog oblika nalazi se na potezu od Vodnjanske ceste prema Fažani, na samo nekoliko stotina metara zračne linije od najvećeg istarskog kažuna nedaleko od Galižane. Ipak, ako je stilom gradnje orijaš obitelji Moscarda školski primjer »casite« okruglog oblika sa stožastim krovom višim od zidova, četverokutni je kažun nešto sasvim drugo. Zajednički su im jedino funkcija zaštite od vremenskih prilika i spremišta oruđa te - »na suho vezan« kamen.

Unutrašnjost kažuna zatrpana je građevinskim otpadom i materijalo

Zaobljen kut - kao da se graditelji nisu mogli odlučiti za stil gradnj

Spomenuta kućica kvadratnog tlocrta djeluje robusno zbog niskog krova koji je prema donjim konturama vjerojatno zamišljen po principu »četiri pada«. Ipak, da li zbog kasnijih intervencija ili nemogućnosti dovršetka krova s bridovima, pravilnije je reći da je krov koji dosiže do dva i pol metra visine zapravo pseudokupola.

Zanimljivost kažuna je što je prednjom stranom uklopljen u parcelu omeđenu visokim suhozidom, dok se njegove tri stranice duge oko tri metra nalaze izvan zemljišta uz poljski put. Građen je od pravilno klesanog kamenja, a pri bazi i oko vrata korišteni su masivni blokovi. Nažalost, u okolici nismo zatekli nikog tko bi nam mogao reći nešto više o ovim građevinama. Nepoznat nam je i način na koji je nadsvođena unutrašnjost jer je ulaz zakrčen otpadom.

Napušteni hladnjak zagrebačke tvrtke Led

No na samom ulazu, izrađenom od masivnog kamena i premoštenom kamenom gredom, nailazimo na zanimljiv natpis u kojem između ostalog stoji »sumaria« s križem te »F. L. 1882.«. Jesu li ga gradili šumari i označava li brojka upravo godinu gradnje? Ovo posljednje, s obzirom na općeprihvaćenu tezu da većina preživjelih kažuna u okolici Vodnjana potječe iz 19. stoljeća, sasvim je prihvatljivo.

Ni pedesetak metara zapadnije uz suhozid još je jedan četverokutni primjer kažuna istih dimenzija, ali urušenog krova. No ta se građevina uz zapušteni maslinik razlikuje od svog susjeda. Građena je od sitnijeg kamenja i djeluje puno primitivnije. Uz to, zanimljivo je da je jedan od vanjskih kutova, za razliku od tri prava kuta, zaobljen. Kao da se graditelji nisu mogli odlučiti koji primjer gradnje slijediti – susjedovu kvadratnu građevinu ili stereotipne kružne objekte iz okolice.

Z. STRAHINJA

Izgubljeno? Nađeno!

Nedaleko od kažuna nailazimo na još jedan prepoznatljivi motiv istarskih gustiša – odbačeni primjerak bijele tehnike. Riječ je o hladnjaku Leda, čija reklama postojano odolijeva vremenskim uvjetima. Ne da se ni vlasnička pločica odnosno registarska oznaka zagrebačkog proizvođača smrznutih delicija. Dakle, sve je riješeno. Što taj hladnjak onda još traži u šumi?

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?fcce1060b99a62427cb91d2d263680e8,TS,819,,5189,6438,68725,


Main Menu


Created: Tuesday, September 20, 2005; Last updated: Wednesday, February 20, 2013
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA