line_gbg68.gif (1697 bytes)

Winter
Customs and Traditions
line_gbg68.gif (1697 bytes)

 

MUŠKA KLAPA »KASTAV« JUČER OŽIVJELA OBIČAJ KOLEDVANJA NA SVETA TRI KRALJA

Koledvari pohodili 34 doma

Uz čestitke i uveseljavanje domaćina koledvari su jučer obilazili kuće u Kastvu, Kraljevici, Bakru, Pehlinu, Trsatu te na Grobinšćini

Ponedjeljak, 7.1.2002.

KASTAV – Muška klapa »Kastav« prije sedam godina obnovila je višestoljetan običaj koledvanja na Sveta tri kralja pa ni jučerašnji blagdan nije prošao bez koledvanja po kućama, koje je započelo posjetom gradonačelnici Grada Kastva, Sonji Brozović Cuculić. No, iako je dom kastavske gradonačelnice bio prvi koji su koledvari pohodili na kastavskom području, njihovo je jučerašnje čestitanje i uveseljavanje domaćina na čija su vrata pokucali počelo još u ranim jutarnjim satima u Kraljevici, a nisu zaobišli ni bakarske, grobničke, trsatske i pehlinske domove. Predvođeni voditeljem klape »Kastav«, Sašom Matovinom, te, kako tradicija nalaže, kraljevima Baltazarom, Melkiorom i Gašparom članovi su klape Kastav tijekom dana pokucali na vrata ukupno 34 domova, a svojim tradicionalnim koledvanjem nisu zaobišli ni kastavski Župni ured.

Iako je običaj koledvanja na Tri kralja karakterističan i za druge hrvatske krajeve, koledvanje klape »Kastav«, kako je objasnio predsjednik Turističke zajednice Grada Kastva, Milivoj Jelovica, koji je bio i jedan od inicijatora obnavljanja tog starog običaja, specifično je po pjesmi »Slava na nebu se pjeva«.

– To je pjesma koju je 1860. godine napisao kastavski župnik Andrija Marotti Jurjenić, koji je u ono doba bio i predsjednik Općine Kastav. Običaj je bio da se na Novu godinu poslijepodne pet do šest dječaka uputi koledvat i čestitati po kućama, dok su se na Tri kralja oblačili u crvene, bijele i zlatne oprave, na glavi su imali krune, a na čelu kolone išao bi jedan dječak sa zvijezdom i obilazili su kastavske kuće pjevajući upravo pjesmu »Slava na nebu se pjeva«, te »Tri kralja jahahu«, objašnjava Jelovica.

Baš kao i prije nekoliko stoljeća i jučer su kastavske ulice odzvanjale starim crkvenim pjesmama, a uz koledvanje i čestitanje domaćinima koji su ih rado primali, u jučerašnjim pohodima članova klape »Kastav« nije zaboravljen ni običaj »dobre ruke«. Jer dvije ili tri koledvi svaki je domaćin nagradio prigodnim darom, a kako običaj kaže: »Na tri kraji trebe da saki pije črno vino. Kuliko na Tri kraji vina popije, toliko će krvi dobit«, nije izostala niti kapljica dobrog vina. Uz crno vino i pokoji zalogaj, jer trebalo je skupiti snage za koledvat do kasno u noć, članovi klape »Kastav« nastavili su tradiciju koju su prije sedam godina obnovili, te na taj način uz svoj osnovni cilj, promicanje klapske pjesme i kulture, doprinjeli očuvanju baštine i običaja njihovih starih, koji su više od pet desetljeća bili zaboravljeni.

Ingrid ŠESTAN

© Novi list

Hribar obmanuo filmsku javnost

Iako su organizatori jučer ujutro najavili da će Hribarov film nakon projekcije za novinare navečer biti prikazan i u Areni, dva i pol sata prije početka programa u amfiteatru projekcija je otkazana jer Hribar nije ni dostavio kopiju filma za prikazivanje! U priopćenju organizatora festivala objavljenom sinoć ističe se da je autor jučer u 17,55 sati pred svjedocima obavijestio ravnatelja Pula Film Festivala da film »Što je muškarac bez brkova?« neće moći biti prikazan na festivalu jer nije završen i neće stići u Pulu.

Jučer, nakon što je ustanova Pula Film Festival uspjela ishoditi ukidanje zabrane prikazivanja filma i nakon što je film pokazan novinarima na beta formatu, Hribar je u podne stigao na konferenciju za novinare i najavio da se raduje večernjoj projekciji u Areni. Nekoliko sati kasnije obavijestio je da filma nije završen.

Organizatori 52. festivala igranog filma stoga smatraju da je Hrvoje Hribar namjerno obmanuo ne samo Upravu Festivala i Festivalsko vijeće, već i cjelokupnu hrvatsku javnost, te će stoga protiv njega podići odgovarajuću tužbu i tražiti isključivanje iz svih strukovnih udruga u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i ponovno uvođenje mjere zabrane prikazivanja i distribuiranja filma dok se ne nadoknadi šteta nanešena 52. festivalu – navodi se u tom priopćenju.

Umjesto Hribarovog filma sinoć je u program ubačen kratki dokumentarni film »Mala seoska priredba« Krste Papića, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo »Krešo Golik« te igrani film »Hitler iz našeg sokaka« redatelja Vladimira Tadeja, dobitnika Nagrade za životno djelo »Vladimir Nazor«.

U međunarodnom programu na rasporedu je bila francuska kriminalistička drama »Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo«, dobitnik »Srebrnog medvjeda« na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Main Menu


Created: Monday, January 07, 2002; Last updated, Sunday, December 06, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA