line_gbg70.gif (2214 bytes)

Truffles
Fungi
line_gbg70.gif (2214 bytes)
 

Austrijanci pobIjedili na 10. zlatnom tartufu

[English synopsis]

Piše: Ranko Borovečki
Foto: Goran Šebelić
25.10.2006

Pobjedu je odnio ‘mus od kestena sa sableom od aromatičnog bilja, punjen bijelom čokoladom, istarskim tartufom i lakom od kave’

NOVIGRAD - Dobre stvari treba čuvati i cijeniti, posebice ako iza njih stoji golem trud.

Ta bi se formula svakako trebala primijeniti i na jedinstveno enogastronomsko natjecanje u pripravljanju jela s bijelim tartufom, koje se već desetu godinu održava u Istri, i to u organizaciji Županijskog odjela za turizam i regionalne Turističke zajednice.

Prvi prekooceanski gosti

Zlatni tartuf, odnosno Tartufo d'Oro, svoju je veliku obljetnicu sinoć proslavio u restoranu novigradskog hotela Nautica, ali da odmah budemo načisto, iako se održava u Istri, Zlatni je tartuf odavno prešao granice Hrvatske, a ove godine čak i granice Starog kontinenta.

Sudionici Zlatnog tartufa 2006

Martini house - S. Francisco/St Helena, SAD
Restaurant Culinarium -Salzburg, Austrija
Restaurant Pri Danilu - Škofja loka, Slovenija
Restaurant Vincenzo di San Martino - Brescia, Italija
Restaurant Blu - Rovinj, Hrvatska

Klasičnom četveroboju restorana iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije sinoć se pridružio i uvaženi prekooceanski gost, restoran Martini House, jedan od najprestižnijih restorana na području San Francisca. Njegov chef i suvlasnik Todd Humprhires stigao je u Istru prošli tjedan u sklopu turističko-gastronomske delegacije proslavljene vinske pokrajine Napa Valley, koja je Istru odabrala za svoga novog strateškog partnera. Da je Zlatni tartuf kao enogastronomska manifestacija postigao uspjeh i na europskoj razini, potvrđuje dolazak gostiju poput Fausta Arrighija, glavnog urednika talijanskog izdanja najpoznatijega gastrovodiča Michelin, ali i posebnih uzvanika poput Nadije i Antonija Santinija, vlasnika Dal Pescatore iz Mantove, jednog od rijetkih restorana u svijetu koji se može podičiti s tri Michelinove zvjezdice.

Veliki žiri

Pet restorana koji su se sinoć natjecali - žiri je ovaj put činilo svih 50-ak gostiju koji su imali sreće biti prisutni u Nautici - po običaju se potrudilo na najbolji način predstaviti sebe, ali i svoje viđenje mogućnosti primjene bijelog tartufa. Nekima je, da budemo iskreni, to uspjelo bolje, a nekima lošije, što je bilo vrlo očito i po glasovima prisutnih. Tijesnu pobjedu odnio je “mus od kestena sa sableom od aromatičnog bilja, punjen bijelom čokoladom, istarskim tartufom i lakom od kave” restorana Culinarum iz Salzburga, nositelj ponosnih 16 od 20 bodova po gastrovodiču Gault Millau.

Slijedio je restoran (“gostilna”) Pri Danilu iz Škofje Loke, koji njeguje tradicionalne lokalne recepte i u Novigradu je predstavio svoju jednostavnu kombinaciju miješane palente i pire prelivene guščjom jetricom i naribanim tartufima.

I konačno, neformalni pobjednik u vinima bio je Marjan Simčič čije je bijelo vino Teodor izmamilo brojne osmjehe, ali i glasan aplauz svih prisutnih.


Synopsis

Austrians won at X Golden Truffle

The dish that took first place was; muse of chestnuts with aromatic vegetables stuffed with white chocolate, Istrian truffles and coffee glaze by Culinarium – Salzburg, Austria.

Restaurants competing in cooking with truffles in Novigrad during Tartufo d'Oro were:

  • Martini House – Napa Valley,
  • San Francisco, CA
  • Culinarium – Salzburg, Austria
  • Restaurant Pri Danilu – Skofija Loka, Slovenia
  • Vincenzo di San Martino –Brescia, Italy
  • Restaurant Blue – Rovinj, Croatia

Izvor:

  • http://www.jutarnji.hr/istra_i_primorje/clanak/art-2006,10,25,zlatni_tartuf,47829.jl

Main Menu


reated: Wednesday, October 25, 2006; Last updated: Wednesday, September 14, 2016
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA