line_gbg70.gif (2214 bytes)
istrians.gif (1498 bytes)
Flora
line_gbg70.gif (2214 bytes)


Bosiljak

Začinske biljke Mediterana

Bosiljak, majčinu dušicu, mažuran i druge začine možemo uzgajati u vrtu ili na balkonu

Petak, 22. travnja 2005.

Ako već imamo vrt, zašto ne bismo posijali ponešto od začinskog bilja koje najčešće koristimo u svojoj kuhinji? Jednostavno se mogu uzgojiti i u cvjetnim loncima na balkonu.

Bosiljak je jedan od najčešćih začina jelima koje pripremaju domaćice uz našu obalu ili na otocima, a gotovo je nezamjenjiv kada su u pitanju jela od ribe ili rajčice. Voli toplinu pa ju ne biste smjeli sijati na otvorenom prije sredine travnja. Međutim, znatno ćete ubrzati njegov uzgoj ako ga posijete u sandučiće već u veljači i držite u toploj prostoriji. Kad sadnice malo porastu i dobiju dva do četiri prava lista te ako je vrijeme vani dovoljno toplo, a to je obično početkom svibnja, možete ga presaditi u vrt ili cvjetne lonce koje ćete držati na balkonu. U vrtu je pokoji stručak bosiljka dobro posaditi između povrća i cvijeća jer njegov miris tjera puževe. Razmak sadnje je 30x30 cm

Bosiljak treba redovito zalijevati, jer će tada razvijati krupne aromatične listove, dok će mu zbog nedostatka vlage listovi biti sitni i kožasti, a miris slabiji. Želimo li uzgojiti jaku biljku krupnih listova, potrebno je da joj se redovno otkidaju postrani mladi izbojci. Na jesen, kad zahladi bilje iz vrta također možete presaditi u cvjetne lonce i držati ih u zatvorenoj, ne pretoploj prostoriji pa možete imati svježe listove tijekom čitave zime. Valja napomenuti da je bosiljak, osim što daje miris jelu, ujedno, kao i mnogi drugi začini, i ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini koristi protiv kašlja i prehlade, pomaže kod bolova u želucu, smiruje, djeluje antibakterijski i pomaže pri zacjeljivanju rana. Stoga bi ga zaista trebalo saditi i što češće koristiti.

Origano treba posaditi na sunčanom mjestu

Otporne na mraz

I sitni listići majčine dušice čest su začin na Mediteranu. Ne voli suviše vode, a vrlo dobro podnosi suho vrijeme, pa joj ljetne suše u našem priobalju nimalo ne smetaju. Otporna je i na mraz. Možete se uzgojiti iz sjemena ili dijeljenjem busena i presađivanjem. Ubiru se čitavi izboji u cvijetu, suše i usitnjavaju te ih je najbolje suhe spremiti u staklenke. Čest je začin jelima od mesa.

Mažuran ili majoran je također jedna od začinskih biljaka toplijih krajeva. Naime, ova jednogodišnja biljka, kao i bosiljak, voli topla staništa i osjetljiva je na mraz. Tlo mora biti stalno umjereno vlažno. Za razliku od majčine dušice, mažuran voli rahla, dublja vapnenasta tla bogata humusom. Ne voli gnojidbu dušičnim gnojivima, već ga je bolje gnojiti kompleksnim mineralnim gnojivima s više fosfora i kalija, zrelim kompostom ili koštanim brašnom jer tada razvija bolji miris i aromu. Ovu biljku možemo razmnožavati sjemenom, a rasađuje se tek u svibnju kad dovoljno zatopli. Nakon početka cvjetanja biljku se može skratiti da se bolje razgrana. Grančice je najbolje za začin upotrebljavati svježe, no male cvjetne glavice s listićima možemo i osušiti pa ih upotrijebiti kod izrade nekih vrsta kobasica ili kao dodatak jelima od mesa.

Origano za pizze i umake

I origano ili mravinac je začinska biljka koju bi bilo dobro imati u vrtu. To je trajnica slična metvici koja je također veliki ljubitelj topline i svjetlosti. Dobro raste i na vapnenastom, a i na slabo kiselom tlu koje i ne mora biti naročito rahlo. Ova biljka, naime, svojim korijenom prodire i kroz neobrađeno tlo i do 60 cm dubine. Raste i na siromašnom tlu pa je gnojidba nepotrebna. Jedino je bitno da ju posadimo na sunčano mjesto jer tada stvara najviše eteričnog ulja i ostalih začinskih tvari. Dobro ga je u vrtu saditi pored kupusnjača ili krumpira jer odbija od njih štetnike. Origano možemo razmnožiti izdancima grmića, ali i sjemenom. Valja, međutim, znati da sjeme prije nicanja mora biti izloženo hladnoći pa ga je potrebno pustiti da prezimi u hladnom prostoru. Bere se za vrijeme cvatnje, veže u svežnjeve i suši na hladovitom i prozračnom mjestu. Najčešće se upotrebljava kao začin za pizze, ali i za umake koji se dodaju mesu.

Dakako, u našem se vrtu mogu naći i kadulja, ružmarin, matičnjak, metvica, čubar, vrijesak, timijan i mnoge druge začinske bilje ako smo ih navikli upotrebljavati u svojoj kuhinji. Stoga razmislimo što nam je od toga potrebno pa nešto od toga posadimo jer za sadnju ovih biljaka još uvijek nije kasno.

M. BLAŽEVIĆ

Izvor:

  • © Glas Istre - http://www.glasistre.hr/?87dc593686d20b27bd6fc4cd958dd15f,TS,493,490,3159,3747,42060,0

Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Tuesday, January 2, 2007. Last updated: Saturday December 29, 2012
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA