SKANDALOZNO Kako jedinstvenu Istarsku gastronomsku deliciju zaštititi od krivotvoritelja

Slovenski "istarski" pršuti u Istri

English

Autor Armando Černjul
22. travnja 200521.04.2005 16:29

POREČ, PULA - Unatoč tome što je istarski autohtoni pršut zaštićen, pod tim imenom prodaju se razne vrste pršuta diljem zemlje. No navodni Istarski pršut prodaje se i u Sloveniji. Stoga je logično pitanje kupaca u Puli i drugim istarskim gradovima - što je "to" što se prodaje pod nazivom Istarski pršut?! Odgovor smo potražili od Milana Antolovića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i poljoprivredu Istarske županije u Poreču.

- Točno je da se pod nazivom istarski pršut prodaju raznorazne vrste pršuta i to u trgovinama. Krajnje je vrijeme da se to zaustavi. To je naša zajednička briga, ali svoj posao moraju ponajprije obaviti inspektori Državnog inspektorata koji bi trebali uvesti reda na tržištu. Osim toga, i proizvođači bi trebali zatražiti da se pooštre mjere plasiranja pršuta koji se protuzakonito prodaje kao istarski. Na našu sreću, istarski pršut je zaštićen, pa se protiv prekršitelja moraju poduzeti odgovarajuće mjere - rekao je za naš list Antolović, istaknuvši da je on i dosad otvoreno govorio o toj problematici.

Zatražili smo i objašnjenje za proizvod koji smo pronašli u prodavaonicama i na kojem je stajala crvena etiketa s natpisom "istrski pršut". Nije riječ o pogrešci u pisanju nego o slovenskoj inačici riječi "istarski". Slovenci riječ istarski izgovaraju - istrski. U ovom slučaju to se odnosi na proizvod slovenske mesnice Kras.

Pročelnik Antolović je ponovio da je to kao i u drugim slučajevima nadležnost inspekcije. - Proizvođači iz naše zemlje i Slovenije koriste gužvu jer znaju da Istra s proizvodnjom istarskih pršuta ne ipunjava ni 10 posto potreba trgovinskog i ugostiteljskog tržišta. A k tome riječ je o visokokvalitenom proizvodu i jedinstvenoj delikatesi.

U Istri se godišnje zakolje 18.000 svinja godišnje i proizvodnja od 40.000 komada istarskog pršuta nije dovoljna za kućnu potrebu i ugostiteljstvo. S obzirom na to da je projekt izrade elaborata i zaštite istarskog pršuta trajala četiri godine i da je on napokon zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu, nadamo se da će proizvodnja biti povećana. U Istri radi samo pet pršutarnica, a u tijeku je gradnja još triju, objašnjava Antolović, veći broj agroturističkih domaćinstava namjerava legalizirati proizvodnju istarskog pršuta.

- Naša je zadaća da svaki zainteresirani poljoprivrednik koji želi graditi pršutarnicu dobije poljoprivredni kredit - dodao je Antolović, koji se također odlučio na obiteljski posao - gradnju pršutarnice i proizvodnju pršuta. Od mjerodavnih u Državnom inspektoratu zatražili smo objašnjenje za razne plagijate Istarskog pršuta no odgovora - nije bilo.

Izvor:

  • © Vecernji list

Main Menu


Created: Friday, April 22, 2005; Last Updated: Thursday, September 29, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA