Svaka pinca ima svoju kulinarsku tajnu

POSJETILI SMO NAJVEĆU ISTARSKU PEKARU BRIONKA I MALU GALIŽANSKU PEKARU NELLO KOJA NE ZAOSTAJE PO GODINAMA ISKUSTVA

Svaka pinca ima svoju tajnu

U dva tjedna oko Uskrsa Brionka proda od 30 do 36 tisuća komada pinci koje proizvede mahom u rovinjskom pogonu. Iz peći male pekarnice Nello pred Uskrs izađe do 2.000 komada uskršnje slastice. Kod pripreme pince svatko ima svoju malu tajnu, od malo rakije, ruma ili neke druge žestice dodane u tijesto, do načina i temperature pečenja

Tradicionalna galižanska pinca brzo se razgrabi - Nello Capolicchio

Piše Srećko PERŠIĆ
Snimili Branislav DANEVSKI i Adriana TOŠIĆ
Subota, 8. travnja 2006.

U razdoblju prije Uskrsa pekare povećavaju proizvodnju tipičnih slastica kao što je pinca. Kako bismo se pobliže upoznali s pripravom uskrsne delicije posjetili smo dvije najstarije pekare u Istri, pulsku Brionku i galižansku »Nello«.

»Proizvedemo od 1.500 do 2.000 komada pince. Ne radimo ih tijekom cijele godine, već samo u vrijeme prije Uskrsa, dakle dva tjedna. Kao i kod svakog pekara, neki od sastojaka i dio postupka priprave su tajni. Međutim, mogu nabrojiti glavne sastojke, odnosno brašno, vodu, margarin, jaje koje pinci daje žutu boju i grožđice. Sve te sastojke stavljamo u mikser i miksamo pola sata. Nakon toga tijesto mora fermentirati, a zatim se reže na komade planirane veličine. Slijedi premazivanje jajima i rezanje da se pinca otvori. Zatim pincu spremamo u peć gdje se pola sata peče na 200 stupnjeva«, kazao nam je vlasnik pekare »Nello« Nello Capolicchio. Gospodin Nello ističe da uz pincu za vrijeme Uskrsa proizvode i jajarice i pletenice, a kvalitetu njegovih proizvoda među ostalim potvrđuje činjenica da ih kupci do posljednjeg komada razgrabe u kratko vrijeme. Glavni pekar u pekari »Nello« Mauro Vitasović rekao nam je da proizvodnja pince traje oko 3 sata, a započinje oko 6 ujutro.

Pulska Brionka pincu proizvodi tijekom cijele godine. U vrijeme Uskrsa proizvodimo pletenice, jajarice, pužiće s jajetom, ali i uskrsne torte. Pince radimo tijekom cijele godine i to od 150 do 200 komada dnevno. Sedam dana prije Uskrsa svu proizvodnju pince selimo u pogon u Rovinju, gdje nam je zbog tehnoloških razloga najoptimalnije proizvoditi. Na pripremi i izradi pince sudjeluje od 35 do 40 radnika. Tradicionalna i najprodavanija jest istarska pinca od 400 grama, ali imamo i veće, od 800 grama. Proizvodimo i one manje, od 200 grama, ali i one od 100 grama. U dva tjedna oko Uskrsa prodamo od 30 do 36 tisuća komada pinci. Posao je podijeljen u četiri faze a moram napomenuti da se pinca još uvijek proizvodi ručno. To je tradicionalan način proizvodnje u Brionki koji jamči kvalitetu. Naravno da tajne pripreme pince ne smijemo otkriti, mogu samo nabrojiti proces proizvodnje. To je priprema tijesta, oblikovanje, fermentacija, premaz s jajima, pečenje, hlađenje i naposljetku pakiranje. Moram napomenuti da naša pinca nema konzervansa, stoga joj je i vijek trajanja od 15 do najviše 30 dana. Našim proizvodima, pa tako i pincama, opskrbljujemo Istru, Rijeku a i zagrebačko tržište. Zbog toga što ne upotrebljavamo konzervanse ne možemo izvoziti pincu, iako za to postoji interes«, rekao nam je tehnolog proizvodnje u Brionki Saša Mandić.

Pince možete u prodavaonicama pronaći po cijeni od 10 do 30 kuna, ovisno o proizvođaču. Bitno je napomenuti da kod pripreme pince svatko ima svoju malu tajnu, od malo rakije, ruma ili neke druge žestice dodane u tijesto, do načina i temperature pečenja. Pinca je svakako jedna od najboljih blagdanskih delicija, a njezin ugodan i prepoznatljiv miris ovih će dana ispuniti mnoge kuhinje.

Proizvodnja pince traje oko tri sata – Mauro Vitasović iz pekare 'Nello'

Spravljanje pince u Brionki

Kako spraviti pincu

Potrebni sastojci: 1 kg brašna, 200 g šećera, 30 g svježeg kvasca, 3 jaja, vanilin šećer, 2 žumanjka, 7 dl mlijeka, 100 g grožđica, 80 g maslaca, 0,5 dl rakije, kora od limuna, sol

Priprema: Kvasac i 1 žlicu šećera otopite u 1 dl mlijeka i ostavite na toplom da kvasac fermentira. U prosijano brašno dodajte, šećer, kvasac, vanilin šećer, sol, dva jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne previše tvrdo tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu. Kada se volumen udvostruči ponovo zamijesite i oblikujte u okrugli kruščić. Stavite ga u maslacem namazanu posudu i ostavite oko 20 minuta na toplom mjestu. Pri vrhu zarežite križ, nožem ili škarama, i premažite razmućenim jajima. Pecite u pećnici na temperaturi od 180° C (200) oko sat i pol.

Energetska vrijednost 100 grama Brionkine pince

Bjelančevine 8 g
Ugljikohidrati 54 g
Masti 8 g
Energetska vrijednost 320 kcal (76.5 kJ)

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?95f83577e348a522f8e8e9b457aa5daf,TS,1313,,8003,10326,105401,0

Main Menu


Created: Saturday, April 08, 2006; Updated Thursday, September 29, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA