Gian Rinaldo Carli
Prominent Istrians


 

Portret službenog prevoditelja Rinaldusa Carlija iz 1682. godine, ulje na platnu, 223x152 cm, krug Sebastijana Bombellija

Portret Cattarine, supruge Ginrinalda Carlija, ulje na platnu, 210x157 cm, krug Sebastijana Bombellija, nakon Istanbula ide u Pariz pa New York

SEDAM UMJETNINA IZ ZAVIČAJNOG MUZEJA POREŠTINE PUTUJE NA IZLOŽBU U TURSKU

Carli – porečki dragomani u Istanbulu

Petak, 3. lipnja 2005

POREČ - Sedam umjetnina, ulja na platnu koja prikazuju članove obitelji Carli, poznatih službenih prevoditelja Republike Venecije za vrijeme Osmanskog Carstva, putuje u Sakip Sabanci Museum u Istanbul. Skupna izložba naslovljena »Prikazi Otomanskog Carstva« bit će postavljena od srpnja do listopada ove godine. Kako doznajemo od Vladimira Kovačića, višeg kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine, osim porečkih umjetnina u Istanbulu će biti predstavljene i one iz Pokrajinskog muzeja u Kopru i Ptuju.

- Veći dio ostavštine obitelji Carli ostao je u Poreču gdje su se skrasili nakon boravka u Sloveniji. Radi se o poznatoj plemićkoj obitelji još iz početka 13. stoljeća koji su bili u službi Venecije kao dragomani - službeni prevodioci u Istanbulu, veli Kovačić.

U porečkom muzeju postoji čitavo genealoško stablo ove bogate plemićke obitelji čiji su potomci bili u službi Republike Venecije kao njeni službeni prevoditelji. Njihovi portreti, a riječ je o uljima na platnu većih dimenzija, prikazuju članove obitelji Carli uz koje se nalaze police s knjigama što upućuju na prevoditeljski poziv. Posebno se među njima ističe portret Rinaldusa Carlija, koji je govorio i prevodio na desetak jezika.

Poziv je stigao preko našeg Ministarstva kulture, slike putuju preko Italije za Istanbul, zajedno s onima iz Kopra i Ptuja. Jedna od njih je djelo nepoznatog autora, a ostale pripadaju krugu Sebastijana Bombellija, slikara iz okolice Udina, poznatog po portretima bogatih plemićkih obitelji uglavnom iz sredine i s kraja sedamnaestog stoljeća. Zanimljivo je da je jedna od ovih slika, a riječ je o slici što prikazuje Cattarinu Carli iz 1682. godine, »pozvana« na još dvije svjetske izložbe u Parizu i New Yorku. Riječ je o izložbama nazvanim »Moments of vision: Venice and the Islam world 1300.-1700.«. Pariška izložba bit će postavljena u institutu Du Monde Arabe od listopada iduće do veljače 2007. godine te u Metropolitan Museum of Art od svibnja do srpnja iste godine.

V. MEDVEDEC

Izvor:

  •  http://www.glasistre.hr/?389ec0d107be07dcbaab77623bdfabb0,TS,609,,3748,,50254,1


Main Menu


Created: Friday, June 03, 2005. Updated Sunday August 02, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA