Mijo Mirković
Prominent Istrians

 

S otvorenja Memorijalne zbirke

Životna priča u novom ruhu

Otvorena obnovljena memrijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju

Subota, 19. ožujka 2005.

Balotina priča životu i djelu ispričana je kroz četiri cjeline – Mijo Mirković i Rakalj, životni put, književni put i naslijeđe Mate Balote, uz posebnu cjelinu o rakaljskom tradicionalnom lončarstvu

RAKALJ - Po četvrti put obnovljena je Memorijalna zbirka Mije Mirkovića – Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju. Od jučer je nova Memorijalna zbirka otvorena za posjetitelje, a na samom otvorenju nekoliko riječi o projektu rekli su ravnateljica pazinskog Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević i marčanski načelnik Marijan Kostešić, zbirku je otvorio župan Ivan Jakovčić, a zasvirali su i članovi KUD-a »Mate Balota« na roženicama.

- Županijsko poglavarstvo odlučilo je urediti nekoliko simbola Istre, pa smo se odlučili i za obnovu dvije rodne kuće – Balotinu i onu Jurja Dobrile u Ježenju. Balota je bio svestrana osoba, cijenjeni sveučilišni profesor i izniman pisac koji je svojim djelovanjem promovirao Istru i zavičajnost. Najmanje što smo mogli učiniti u njegovu čast jest obnoviti njegovu rodnu kuću, rekao je Jakovčić.

Zbirka je, kako je istaknula Lidija Nikočević, prvenstveno namijenjena učenicima, koji se s Balotinim djelom upoznaju kroz lektiru. Marčanski načelnik Marijan Kostešić naglasio je da je za rekonstrukciju i obnovu kuće i zbirke Županija izdvojila 260 tisuća kuna, a Općina Marčana 50 tisuća. Za uređenje postava utrošeno je 110 tisuća, a za građevinske radove 200 tisuća kuna.

Memorijalni muzej osnovan je 1968. godine te je dosad u Balotinoj kući bio etnografski postav. U novom stalnom postavu naglasak je s rekonstrukcije tradicijskog prostora prenesen na priču o životu i radu Mije Mirkovića. Autor koncepcije stalnog postava i teksta je Boris Koroman, likovni postav i dizajn informativnog letka radila je Nikolina Jelavić Mitrović, a preparatorske zahvate Dragan Dimovski. Priča o Balotinu životu i djelu ispričana je kroz četiri cjeline - Mijo Mirković i Rakalj, životni put, književni put i naslijeđe Mate Balote, uz posebnu cjelinu o rakaljskom tradicionalnom lončarstvu. Izloženi su i neki novinarski radovi, originalne slike i drugo, a objekt je prožet motivima Balotinih pjesama, pa su primjerice dvije daske u podu na prvom katu zamijenjene staklenim umecima na kojima su ispisani stihovi pjesme »Dvi daske« - »Sve selo je ubaša, dvi daske ni nideri naša. Njih je iz starega poda izvadija, lipo ostruga i zgladija, i škrinju šćeri zgotovija«.

Već danas dolaze prvi »službeni« posjetitelji u Balotinu kuću – korisnici đačkih domova Pula i Osijek. O otvaranju postava za posjetitelje i dalje brine Osnovna škola Vladimira Nazora iz Krnice, gdje se mora najaviti za posjet, a Kostešić je rekao da će u sljedećih mjesec dana definirati tko će se i kako brinuti o Memorijalnoj zbirci. Postoji mogućnost da to preuzme nova katedra Čakavskog sabora.

T. TIDIĆ

Snimio E. STRENJA

Izvor:

  • T. Tidić, "Otvorena obnovljena memrijalna zbirka Mije Mirkovića - Mate Balote u njegovoj rodnoj kući u Raklju", Glas Istre (Pula, Istria) Subota, 19. ožujka 2005 - http://www.glasistre.hr/?48344bd60429a887fcabf4729a81b97f,TS,424,,2747,,36245.

Main Menu


Created: Wednesday, March 19, 2005; Last updated Wednesday August 05, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA