Mijo Mirković
Prominent Istrians

 

Upravo tiskano: Mate Balota "Puna je Pula"

Monografija o voljenom gradu kakve nema!

Subota, 30. Travanj 2005

PULA, 29. travnja 2005. (AMPress) - "Nitko još nije dao takvu monografiju o jednom gradu, kao što je Balota dao o Puli. Jer to nije historija, iako je i to, već je to na mjestima pjesma o voljenom gradu. A Pula je za cijelu Istru sinonim za grad..." - tim riječima prije pola stoljeća ocijenio je Tone Peruško Balotinu književnu monografiju "Puna je Pula". Točno na 50. godišnjicu dodjele savezne književne nagrade Baloti za ovo djelo, tiskano je novo izdanje monografije koja je od danas u pulskim knjižarama. Ovim novim, poboljšanim i dopunjenim izdanjem popunjena je velika praznina, jer ove vrlo tražene knjige nije bilo puna dva i pol desetljeća.

Ovo djelo Balota je pisao 1952. i 1953., u vrijeme poznate tršćanske krize, a objavila ga je zagrebačka "Zora" u kolovozu 1954., da bi već krajem travnja naredne godine autoru donijelo prestižnu saveznu književnu nagradu. Drugo izdanje triskao je Izdavački zavod JAZU 1960., a treće je objavljeno u sklopu edicije "Istra kroz stoljeća" 1981.

Uz Tonu Peruška i drugi kritičari komplimentirali su Baloti, ističući u prvi plan spretno i sretno ispreplitanje literature i povijesne faktografije i to iz pera jednog od najaktivnijih sudionika povijesnih pulskih zbivanja 1917. i 1918.

U to vrijeme, naime, Balota je kao austrijski mornar radio u dnevnom "Hrvatskom listu", u kome je bio najplodniji suradnik i urednik, te preko njegovih stranica vodio akciju prikupljanja priloga za gradnju prve hrvatske srednje škole u Puli. Na njegovim stranicama prvi se put potpisao pseudonimom Balota 5. siječnja 1918. Balota iz prve ruke svjedoči o šest prevratnih dana u jesen 1918. kada je Pula prvi put bila u hrvatskim rukama i studiozno analizira okolnosti zbog kojih se ta narodna vlast nije održala, nego je Pulu i cijelu Istru zaposjela talijanska vojska. Prokomentirao je i stoljetne političke, gospodarske i nacionalne odnose u ovome gradu, ocjenjujući da je Pula prosperirala jedino kad je bila dio šireg i prometno-gospodarski dinamičnog okruženja/zaleđa.

Novo izdanje predstavlja poboljšanu varijantu drugog izdanja objavljenog za autorova života, s dosta novih priloga. Pogovor je napisao akademik Petar Strčić u kome pojašnjava mjesto ovoga djela i njegovih aktera u povijesnom kontekstu. Slikom i riječju predočena je dinamika nastajanja monografije, a tu je i panorama kritičkih sudova u minulim desetljećima. Ova knjiga svima koji promišljaju o budućnosti Pule dragocjeno je polazište i putokaz, posebice onima koji pretendiraju na Gradsku palaču.

U Castropoli i Istarskim knjižarama knjiga stoji 180 kuna. Izdavač amforapress@pu.t-com.hr iz Pule posjetiocima ovih stranica nudi knjigu po posebnim pogodnostima.

Tekst i slike: J.U.-Hušak

Izvor:

  • http://www.gradpula.com/2004/vijesti-punapula.asp


Main Menu


Created: Saturday, April 30, 2005; Last updated Wednesday August 05, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA