Mijo Mirković
Prominent Istrians

 

Brojnim sudionicima obratio se Mateo Ivanac, koji je utjelovio Matu Balot

S 31. SUSRETA NA DRAGOME KAMENU »OSLUHNI ZAVIČAJ – ZOVE TE PRAMALIĆE«

Istra i Istrijani neiscrpna inspiracija Balotinih djela

Glavna zbivanja manifestacije počela su zvukom roženica na placi, u izvedbi najmlađih članova KUD-a »Mate Balota«

Brojnim sudionicima obratio se Mateo Ivanac, koji je utjelovio Matu Balot

Subota, 1. listopada 2005.

RAKALJ - Središnji događaji 31. susreta na Dragome kamenu, započetih u srijedu, održani su jučer. Glavna zbivanja manifestacije posvećene Miji Mirkoviću – Mati Baloti, počela su zvukom roženica na placi, u izvedbi najmlađih članova KUD-a »Mate Balota«. Nakon dobrodošlice koju je Balotinoj obitelji, okupljenim učenicima, učiteljima te predstavnicima Županije i Čakavskog sabora uputila mještanka Klara Brgić, na balkonu škole pojavio se Balota. Prvi put na Susretima, njegov je lik utjelovio Mateo Ivanac, student iz Rijeke, koji je pripovijedao o životu i djelu poznatog rakaljskog i djelu književnika, ekonomista, pjesnika, ribara i klesara.

Mnoštvo okupljenih potom je odveo do Balotine kuće, koja je sada memorijalni muzej. Govorio je o životu toga kraja, školovanju, ali i Istri i Istrijanima kao neiscrpnoj književnoj inspiraciji. Kao najveću vrijednost istaknuo je upravo obitelj i zavičaj, u koji se pisac, kako ga je mladi glumac interpretirao, uvijek rado vraćao. Ugodno druženje, uz želju da što bolje upoznaju povijest toga kraja te da se u njega ponovno vrate, sudionicima susreta poželio je marčanski načelnik Marijan Kostešić.

Djeca iz rakljanskog vrtića, učenici krničke škole, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke, osnovnoškolci iz Barbana i Divšići te gostujući učenici iz Češke uputili su se ka groblju. Vijenac su na pjesnikov grob položili učenici zagrebačke Osnovne škole Gračani. Povorka je potom krenula put Međunarodne kiparske kolonije do Svete Agnije, gdje je upriličena prodajna izložba učeničkih radova nastalih na radionicama održanima u sklopu Susreta. Tamo je predočena slika sajma iz »Tijesne zemlje« te sajmeni običaji uz narodnu pjesmu, ples i svirku.

S. R. S.

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?e84ff469d68719c5fb68e2b15f344b9c,TS,843,,5338,6644,70738,0

Main Menu


Created: Saturday, October 01, 2005; Last updated Wednesday August 05, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA