Antonio Smareglia
Prominent Istrians


Silvana Wruss predstavila je knjigu Paola Petronija o Smaregli

U ZAJEDNICI TALIJANA OBILJEŽENA 151. GODIŠNJICA ROĐENJA ANTONIJA SMAREGLIE

Hommage maestru

Subota, 7. svibnja 2005.

PULA - Pred brojnom publikom preksinoć je, na Dan grada Pule i 151. obljetnicu rođenja maestra Antonija Smareglie, u Zajednici Talijana održan kulturno-umjetnički program u čast velikom skladatelju. Predvođen Lindom Milani i uz glasovirsku pratnju Branka Okmace muški zbor KUD-a »Lino Mariani«, uz poznat i proslavljen repertoar, izveo je i Smaregline skladbe. Folklorna sekcije iz Vodnjana vrlo je sugestivno dočarala villottu iz Smaregline opere, tako da je cijela ugodna večer protekla u znaku najvažnije etape maestrovog stvaralaštva.

Profesorica Silvana Wruss predstavila je knjigu tršćanskog znanstvenika Paola Petronija koju je objavila tršćanska izdavačka kuća »Italo Svevo«, a donosi najvažnije podatke o životu maestra.

- Paolo Petronio uložio je velik trud u kreiranje ove knjige jer je pomno proučavao osebujnu građu. No nisam zadovoljna nekim njegovim interpretacijama te napisima o pojedinim članovima obitelji Smareglia i o njihovom karakteru. Međutim, treba istaknuti da knjiga donosi i mnoge korisne informacije i nova saznanja o mom djedu, rekla je gošća večeri Adua Luciana Rigotti Smareglia, maestrova unuka.

- Niti ja nisam posve zadovoljna interpretacijom pojedinih epizoda Smareglina života, ali činjenica je da je Petronijeva knjiga djelo koje treba proučavati i sagledati s više stajališta. Zato bih svakako preporučila da se čim prije upriliči okrugli stol o toj temi. Petronio se vrlo detaljno osvrnuo na maestrov život, na sve nedaće koje su ga tijekom stvaralačkoga puta pratile kao i na njegova djela, uz studiozan kritički osvrt, rekla je Wruss.

Ona se prisjetila, što su nazočni mogli pratiti na dijapozitivima, prošlogodišnjeg otvorenja spomen-sobe gdje su sačuvane izvorne rukopisne partiture (poput one opere »Le nozze istriane«), raznovrsne fotografije, novinski članci, skice za kostimografiju opera, pisma skladatelja, publikacije o Smareglinom životu i radu, skladateljev doktorski i diplomski rad i još mnogo toga.

Program su nastupom uveličale i flautistica Samanta Stell te pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk.

V. BEGIĆ

Izvor:

  •  http://www.glasistre.hr/?b595dee478f482e1c0b333a4e5f291a4,TS,525,,3390,4047,45373,


Main Menu


Created: Saturday, May 07, 2005, Last Updated: Friday, August 07, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA