Alida Valli
Prominent Istrians


Presica u sjedištu regije Friuli-Venezia Giulia: Annamaria Percavassi, direktorica Alpe Adria Festivala, Anna Maria Mori i pročelnik za kulturu regije Roberto Antonaz

HOMMAGE ALIDI VALLI, ROĐENOJ PULJANKI, U TRSTU

Iduća godina u znaku najveće talijanske glumice

Petak, 30. lipnja 2006.

TRST - Alida Maria Laura Altenburger von Markenstein rođena je 1919. godine u Puli. Umrla je u Rimu u travnju ove godine uz najveće počasti, s obzirom na to da se radi o apsolutno najvećoj talijanskoj glumici iz prošloga stoljeća koju svi znaju kao Alidu Valli. Grad Trst i regija Friuli-Venezia Giulia organizirat će u 2007. godini niz manifestacija kojima namjeravaju odati počast velikoj glumici.

Alida Valli – sve bliže rodnom gradu

Jučer je u Trstu održan susret s novinarima na kojemu je predstavljen sadržaj manifestacija: velika izložba fotografija, tiskanje monografije, međunarodni simpoziji te revija svih filmova Alide Valli.

Uz to, regija Friuli-Venezia Giulia preuzela je obvezu restauracije traka dvaju filmova Alide Valli iz tridesetih godina: »Addio Kira« i »Noi Vivi«. Uzgred, radi se o djelima koja su dobro poznata svim starijim naraštajima, kao uostalom i pjesma »Ma l' amore no...« koju je Alida Valli pjevala u jednom filmu iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Književnica i novinarka, također porijeklom Puljanka, Anna Maria Mori, koja je osmislila i preuzela organizaciju manifestacija, rekla je novinarima da je regija Friuli-Venezia Giulia prihvatila financiranje priredbi jer je Alida Valli »bila vezana za Trst, a naročito za svoj rodni grad, Pulu«. Mori je potom dodala da će multimedijalni projekt vezan za Alidu Valli naknadno biti predstavljen u Firenzi i Rimu te putem talijanskih kulturnih centara u mnogim europskim prijestolnicama, uključivši Zagreb, Ljubljanu, Prag i Pariz.

Alida Valli nesumnjivo je jedna od najvećih zvijezdi svjetskog filma koja je glumila u filmovima Viscontija, Hitchcocka, Reeda, Antonionea, Bertoluccija. Kako se, eto, Pula nije sjetila posvetiti joj dostojnu pažnju, čini to Trst.

E. VELAN

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?25471b42629ee3f97c9c6c0f7c63c7ea,TS,1478,,9085,,119594,1


Main Menu


Created: Friday, June 30 , 2006. Last Updated: Friday, December 04, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA