GLAGOLJICA Jedinstvena škola za turiste na otoku Krku

Malo se odmaraju, malo uče glagoljicu

Autor Nevenka KOŠČIĆ
1.08.2005

KRK - Zagrepčani, Riječani, Krčani, pa i Slovenci, Nijemci, Francuzi i drugi stranci, na odmor u Krk i mnoga druga mjesta toga otoka već godinama idu s olovkom i bilježnicom. U stankama između kupanja, vožnje biciklom, šetnji... savladavaju naše najstarije pismo - glagoljicu. U tome im svesrdno pomaže Damir Kremenić iz Zagreba, ali s korijenima čvrsto usađenima u krčko tlo. Školu glagoljice pokrenuo je Čakavski sabor iz Kornića, a ovogodišnji, peti, naraštaj od 33 učenika školu pohađa u Omišlju. Utemeljena je 1996. godine, u međuvremenu je malo i zamrla, ali ipak je u pet godina glagoljicu ipak uspjelo savladati oko 400 polaznika.

Glagoljica tako, nakon što je stoljećima zanemarivana, ponovno doživljava novu mladost. A zašto je uče? Djeca iz Krka i potomci Krčana koji su odselili sa svoga otoka, zato jer žele znati pročitati stare spise pohranjene u crkvama i otočnim arhivima u kojima su imena i njihovih predaka, a stranci jer se među njima uvijek nađe željnih znanja i proširivanja vidika.

Tako svi zajedno crtaju - poznavatelji glagoljice kazat će vam da se ona ne piše - slova uglate i oble glagoljice, a većina ih svlada i kurzivno pismo. Na ljetnu školu ponosni su i stanovnici Krka, gdje brojni glagoljski spomenici govore o bogatoj povijesti i hrvatskoj tradiciji.

Izvor:

  • http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/istra/345139/index.do

Main Menu


Created: Monday, August 01, 2005; Last updated: Thursday, August 13, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA