Reprinted from: http://www.glasistre.hr/?bb3bc8e8576b32f09c46162d100f60cd,TS,557,,3599,4338,48298

Nedjelja, 22. svibnja 2005.

Mihaela Kaligari odlično je odglumila prestravljenu udovicu križanskog vampira

PAZINSKI SREDNJOŠKOLCI SNIMILI FILM »VAMPIR MOGA ZAVIČAJA«

Film o vampiru iz Kringe

Gimnazijalci su pokušali rekonstruirati slučaj koji se, prema zapisima Valvasora, dogodio krajem 17. stoljeća u Kringi, kada su se mještani obračunali s vampirom koji je šesnaest godina terorizirao selo

Članovi videogrupe pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile snimili su igrano-dokumentarni kratki film pod naslovom »Vampir moga zavičaja«. Film će biti prikazan na reviji učeničkih radova filmskog i video stvaralaštva na jesen u Kutini.

Film traje trinaest i pol minuta, a u njemu su gimnazijalci pokušali rekonstruirati i objasniti neobičan slučaj koji se, prema zapisima Johanna Weikarda Valvasora, dogodio krajem 17. stoljeća u Kringi, kada su se mještani obračunali s vampirom koji je šesnaest godina terorizirao selo.

Grandova je udovica zatražila pomoć župana Mihe Radetića (glumi ga Igor Dobrić)

Film počinje anketom napravljenom među posjetiteljima pazinskog mjesečnog sajma, o tome vjeruju li u štrige, vampire i slična nadnaravna stvorenja, a zatim nas kamera uvodi u prepoznatljive prizore Kringe. Počinje igrana sekvenca, u kojoj se, s kostimima posuđenim iz riječkog kazališta, nastojalo što vjernije rekonstruirati uzbudljivi događaj iz Valvasorovih zapisa. Kao scenografija za dvor križanskog župana, kojem se udovica vampira Jure Granda došla požaliti zbog maltretiranja pokojnoga muža i obratiti mu se za pomoć, korišteni su i prostori pazinskog Kaštela te postava tradicijske kuhinje u Etnografskom muzeju, budući da se danas teško mogu naći ambijenti nalik onima otprije tristotinjak godina, a neke su scene snimane i u Tinjanu.

Slijedi »akcijski dio« filma: župan i župnik okupljaju mještane i kreću na groblje otkopati vampirov grob i zauvijek ga upokojiti »oprobanim« sredstvima, glogovim kolcem i sjekirom. Nakon uspješnog obračuna s vampirom, u filmu slijedi nekoliko izjava kojima se ovaj jedinstveni slučaj vampirizma u Europi, za koji stručnjaci kažu da je najstariji zapis da se vampir spominje imenom i prezimenom.

Vampir Jure Grando (glumi ga David Gortan) čekao je mještane u svome grobu

Autori ovog filma su učenici Mirko Jurman i Robert Jedrejčić, a kamerom je uz njih dvojicu rukovala i Elena Staver. U podjeli uloga su uz učenike Mihaelu Kaligari (koja je izvrsno odigrala rolu Grandove udovice) Igora Rajka i Nikolu Močiboba pripomogli i profesori David Gortan (u ulozi vampira Jure Granda), Robert Gortan u ulozi redovnika, i Igor Dobrić u ulozi križanskog župana Mihe Radetića. Nakon smotre u Kutini film će biti prikazan i u školi, a javna će mu premijera biti na pazinskom Festivalu fantastične književnosti početkom srpnja.

D. ŠIŠOVIĆ

Main Menu