Sea
NavigationRovinjska batana ispred velike galije pred počasnom ložo

PREDSTAVLJANJE NAŠIH DREVNIH BRODICA NA »REGATI STORICI«

Batana i falkuša plovile s povijesnim venecijanskim brodicama duž Canala Grande

Utorak, 6. rujna 2005.

Rovinjska batana »Fiamita« i komiška falkuša »Comesa Lisboa« su ostvarile dugogodišnji san Rovinjaca i Komižana, da se uvrste u regatu stotina povijesnih brodica i oko pet tisuća veslača, koje uzduž prometne arterije grada na lagunama – Canale Grande, promatra više od sto tisuća ljudi

VENECIJA - Na ovogodišnjoj »Regati storici«, čija povijest seže u davnu 1489. godinu, kada je organizirana prva ovakva priredba u čast pripajanja Serrenissimi Cipra, u nedjelju su po prvi put nastupile dvije brodice s istočne, hrvatske strane Jadrana – rovinjska batana »Fiamita« i komiška falkuša »Comesa Lisboa«. Time je ostvaren dugogodišnji san Rovinjaca i Komižana da se uvrste u regatu stotina povijesnih brodica i oko pet tisuća veslača, koje uzduž prometne arterije grada na lagunama – Canale grande, promatra preko sto tisuća ljudi.

U pravom festivalu povijesnih brodica i brodova Canal Grande su na »Fiamiti« odveslali Guinessov rekorder u sklekovima Mario Sirotić i iskusni ribar Giannpietro Venier, dok je na krmi bio njegov 9-godišnji sin Mauro, maskota ove batane, koja je, u sklopu brojnih programa eko muzeja »Kuća o batani« izgrađena ovog ljeta na rivi. Na čelu posade falkuše bio je idejni začetnik rekonstrukcije ove povijesne komiške gajete Joško Božanić, a sa njim su veslali Tonko Božanić Gruje, Tonći Božanić, Bepi Fiamengo i Miljenko Stuhne,

Rovinjska i komiška barka, sa posadama obučenim u odjeću starih ribara i pomoraca, postali su tako dio pravog spektakla boja i oblika povijesnih brodica i veslača, uvrstivši se uz gondole, sandole, disdotone, popparine, mascarete, caorline, balotine, gondoline, pa i prave galije.

Posada komiške falkuše pozdravlja počasne goste regata

Kroz Canal Grande su prodefiliralo stotine povijesnih brodica..

Rovinjci su s pjesmom uz 'Batanu' na svakom koraku izazvali zanimanj

Delegacije Grada Rovinja, na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Davorinom Flegom i dogradonačelnikom Marinom Budicinom i Općine Komiža, koju je predvodila načelnica Tonka Ivčević, su inače s županom Ivanom Jakovčićem bili srdačno primljeni, i bili gosti predsjednika regije Veneto Gianncarla Galana u palači Balbi, središtu regionalne uprave. Rovinjci i Komižani su tako mogli promatrati višesatni spektakl s najboljeg mogućeg mjesta, sa lođa vijećnice i središnje počasne lođe, postavljene ispod palače Balbi, gdje su se i nagrađivali pobjednici regata.

Od organizatora smo doznali da je upravo »Regata Storica«, koja se u ovakvom obliku priređuje posljednjih 160 godina, najzaslužnija što se u venecijanskoj laguni očuvao ovako veliki broj povijesnih brodica. Silvio Brunelli, poznati rovinjski jedriličar i potpredsjednik Gradskog vijeća smatra da će upravo ovaj događaj, kojem je nazočilo preko dvjesto Rovinjaca, koji su s delegacijom Grada ili pak u vlastitoj režiji otišli put Venecije, rekao nam je da će ovaj događaj, s otvaranjem i brojnim akcijama eko muzeja »Kuća o batani«, biti odlučujući za spas drevne brodice.

Na »Regati Storici« se naime uz defile povijesnih barki odvijaju natjecateljske veslačke regate gondola i caorlina, na kojima se kao i u batani vesla s nogu. Natječu se ekipe venecijanskih kvartova i otoka u omladinskoj, ženskoj i muškoj konkurenciji, za koje se veslači pripremaju cijelu godinu. Ove su se godine na galijama ogledala i dva venecijanska sveučilišta, a veslačke regate povijesnih brodova priređuju se i drugim mjestima lagune, gotovo svake nedjelje od svibnja do rujna. One su ne samo atrakcije za turiste, već su se uz veslački antagonizam ekipa spašavale drevne i gradile nove brodice po njihovim dimenzijama.

Punim jedrima 'Fiamita' je jedrila pred Venecijo

Šef venecijanskog turizma Augosto Salvadori je posebno nagradio maskotu batane - 9-godišnjeg Maura Venier

Brunelli smatra da Rovinj treba slijediti venecijansku »formulu«. Uz Rovinjsku noć se naime svake godine u gradskoj luci održava natjecanje u veslanju batanama, ali se uvijek svodi na isti broj veslača. Njihov se broj namjerava povećati, pa će se za natjecanje batanama animirati mladi sportaši u veslačkom i jedrililičarskom klubu.

Rovinjci s se sa svojom folk grupom »Batana« inače bili dobro primljeni gdje su se god pojavili, ponajviše zahvaljujući tome što se gradu sv. Eufemije rabi venetski dijalekt talijanskog jezika. »Batani« je tako pripala čast da u nedjelju ujutro otvori službeni cjelodnevni program »Ragate Storice«, nastupom na trgu San Marco, gdje su domaćini mogli kušati domaće slastice, kojima su ih nudili Rovinjci. Venecijanci su se Rovinjcima pridružili i u drugim prigodama, improviziranim svirkama na glavnome trgu, te usputnima kojima su prolazili.

Nastup Rovinjaca na »Regati Srorici« ostvaren je dobrom suradnjom s Regijom Veneto, koja financira obnovu više venecijanskih spomenika kulture u Rovinju, Općinom Venecija i venecijanskog udruženja »Vela al terzo«, koje je batani »Fiamita« i falkuši »Comesa Lisboa« i njihovim posadama svih ovih dana bio domaćin. Kada je dogovoren nastup batane na povijesnoj »Regati storici« Rovinjci su pozvali i falkušu, koja je doplovila do Rovinja, a potom i Venecije, čim su predstavljene dvije povijesne brodice.

Napisao i snimio: A. POKRAJA

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?1989b00c143891a2204e9767a6c009c6,TS,790,,4992,,66257,0


Main Menu


Created: Tuesday, September 06, 2005; Last updated: Monday, August 10, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA