line_gbg70.gif (2214 bytes)

Viktor Brenko
Memories
line_gbg70.gif (2214 bytes)

English

Viktor Brenko u Istri pronašao svoje korijene

brenko.jpg (6948 bytes)Viktor Brenko, inače iz ruskoga grada Novgoroda pokraj Sankt Peterburga, u 73. godini života pronašao je svoje prve rođake u Istri i rodno mjesto svog oca. Njegov pokojni otac Mate otišao je iz okolice Pazina na početku Prvog svjetskog rata i otada nitko nije čuo ništa o njemu. Kući nije smio dolaziti, umro je u Rusiji, ali je njegov sin napokon ispunio svoj veliki zavjet dan ocu.

Otac je bio zarobljen od 1915. do 1973. godine. Najprije kao vojnik u ratnom zarobljeništvu, a zatim je bio zarobljenik Rusije jer iz nje nije mogao otići - nije mogao dobiti potrebne dokumente. 1940. godine, prije Drugog svjetskog rata, izvadili smo dokumente i trebali smo krenuti na put, no počeo je rat. Ostali smo do 1946. godine u Rusiji, u Smoljenskoj pokrajini, na granici s Bjelorusijom. Zatim je otac ponovno zatražio dokumente. Prodali smo i posljednju kravu kako bi skupili novac za put u Moskvu. No, zbio se grubi, ili kako god želite, razgovor između Tita i Staljina. Staljin je pokušao prisiliti Tita da gradi u Jugoslaviji državni ustroj kao i u Sovjetskom Savezu. Tito na to nije pristao, a ovo mi je ispričao otac, da mu je Staljin razdražljivo odbrusio: 'Gotovo je, onda odlazi i više te nikad ne želim vidjeti!', priča Viktor Brenko.

Tada, 1946. godine, Viktor Brenko je prvi put vidio svog oca kako plače jer nije smio kući. Mate Brenko umro je 1973. u 80. godini, a sahranjen je u Smoljenskoj pokrajini. 

Otac me nije silio da se interesiram za nju, nego me njegovo duševno stanje zainteresiralo i potaknulo na razmišljanje o njegovoj domovini. Govorio je: 'Rodio sam se tamo, gledaj: grad Pazin, pa Gračišče, i evo selo Baštini! Evo, tu sam se rodio, tamo je moj tata umro, braća.' Govorio mi je: '... Idi tamo!' No, prije rata nisam mogao. Nije to bilo baš jednostavno, a bilo je teško i nakon rata. Dok sam studirao na moskovskome sveučilištu, viđao sam se samo s Jugoslavenima. Hrvata tamo nije bilo, nisam ih mogao pronaći, i tek nakon rata, kada je Hrvatska postala samostalna država, a tome ima već 10 godina, vidio sam u Moskvi hrvatsko veleposlanstvo. Na jednom proputovanju kroz Moskvu svratio sam u veleposlanstvo gdje su me veoma dobro dočekali. Tamošnji konzul Vlado Uzelac mnogo mi je pomogao. Uzeo je zemljovid, počeli smo ga pretraživati i tražiti Pazin. Otac mi je govorio da se nalazi negdje 100 kilometara od Trsta, oko Pule, da je ondje naša domovina. Ispričao sam to konzulu, on mi je na to rekao: 'U redu, pronašli smo. Sada se možeš vratiti u Novgorod.' Za deset dana telefonirali su mi iz Moskve, iz veleposlanstva: 'Viktore! Uzmi papir i olovku, te zapiši adresu.' Pronašao ih je sve, i brata i sestru. Sveukupno imam četiri bratića, a i stariju sestru, koja čak pamti mog oca. To je veoma bitno! Drugi dan sam nazvao Hrvatsku, na izravnoj telefonskoj liniji čuo sam da netko odgovara na hrvatskom: 'Samo malo, čekajte malo!', nastavlja svoju ispovijest Brenko.

Ovo je drugi boravak Viktora Brenka u Hrvatskoj. Prije godinu dana bio je vrlo kratko, a prije mjesec dana došao je na poziv svoga bratića Stanka. Naime, očevi Stanka i Viktora su braća. Ovu reportažu snimali smo u posljednji trenutak, noć prije polaska Viktora vlakom u Rusiju. 

Naprosto nemam riječi. Želim reći da su me moji bratići i njegova obitelj - Jolanda, Dita, teta, Stankova mama - brižno smjestili, hranili, nisu znali kakvim bi me još pićem ponudili. Tako se i u Rusiji kaže: 'Ne znaš čime bi ga napili.' Nisu znali kako bi mi ugodili, samo da ne zaboravim i druge bratiće, Lidiju, Rikarda koji živi u Puli. Nakon dolaska Rikardo me zagrlio, pa Lidijin sin... znate... treba to i preživjeti... Osjećaje treba imati uvijek u duši, a mi, ne samo u Rusiji, katkad zaboravljamo svoju srodnu krv, rekao je Viktor Brenko te dodao da je spreman i ostati u Hrvatskoj. Vjerujte, spreman sam na to da me i sahrane u Hrvatskoj. Moj otac počiva u Rusiji, a ja bih, ako mi Bog da, želio u Hrvatskoj.

Viktor Brenko u Rusiji ima suprugu i dva sina. Kaže da će opet doći čim bude mogao. Sretan je jer je ispunio veliki zavjet svome ocu, što je pronašao veliki dio svoje uže i šire obitelji i što je, na neki način, zatvorio jedan veliki životni krug.

Izvor:

  • Croatian RadioTelevisions / Hrvatska radiotelevizija (HRT Web), Croats around the World / Hrvati u svijetu - Viktor Brenko © All rights reserved - . http://www.hrt.hr/arhiv/hrvati_u_svijetu/izbor_iz_emisija/05-2000/viktor_brenko_eng.html (English) & http://www.hrt.hr/arhiv/hrvati_u_svijetu/izbor_iz_emisija/05-2000/viktor_brenko.html (Hrvatski).

Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Wednesday, June 19, 2002; Last updated: Wednesday November 28, 2012
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA