Koper - Capodistria
Cities, Towns and Hamlets


 

U GALERIJI AMFITEATAR OTVORENA IZLOŽBA »KOPAR IZMEĐU RIMA I VENECIJE«
Preobražaj Kopra kroz povijest

Dio izloženih predmeta što svjedoče u promjenama u Kopru kroz povijes

Petak, 15. srpnja 2005.

PULA - U galeriji Amfiteatar otvorena je izložba »Kopar između Rima i Venecije«, s podnaslovom »Arheološka iskopavanja u vrtu Kapucinskog samostana«, u suradnji Pokrajinskog muzeja iz Kopra i Arheološkog muzeja Istre u Puli. Kako je kazala ravnateljica Arheološkog muzeja Istre, dr. Kristina Mihovilić, »riječ je o izložbi koja je obišla već nekoliko hrvatskih gradova, a pokazuje važnu fazu razvoja Kopra kroz povijest. Kroz izložene se predmete može steći prilično širok uvid u razna povijesna razdoblja ovoga slovenskoga grada«.

Sa širenjem humanizma u 15. i 16. stoljeću u Istri se povećao interes za lokalnu povijest, a to se dogodilo i u Kopru, gdje su se već tada počeli proučavati brojni rimski natpisi i reljefi na kamenu, što su se nalazili u raznim dijelovima grada.

- Stara gradska jezgra Kopra razvila se na nekadašnjem otoku, nedaleko od ušća Rižane, a današnji izgled te jezgre rezultat je 2.000 godina dugog razvoja koji je započeo još u rimsko doba. Grad je već krajem srednjeg vijeka imao skoro u cijelosti oblikovan za njega tako karakterističan i naizgled neorganiziran tlocrt s gustom mrežom ulica i uličica, kazao je autor i priređivač izložbe Radovan Cunja. Izloženi su utezi za ribarske mreže, noževi, udice, razne posudice, naušnice, kopče, privjesci i drugi predmeti koji zorno svjedoče o razvoju toga grada.

Posebnu pozornost gledatelja izložbe privukle su naušnice s tri karakteristično oblikovane petlje, što su u VI. i VII. stoljeću bile sastavni dio ženskoga nakita u Istri, ali i u sjevernoj Italiji, kao i na Siciliji te u istočnome Mediteranu. Budući da je najveće nalazište tih naušnica otkriveno u Buzetu, nazivaju ih »buzetskim naušnicama«.

Na nekoliko panoa prikazane su razne faze razvoja Kopra kroz povijest, gdje je navedeno da najstariju fazu naseljavanja čine pojedinačni nalazi 1. stoljeća prije naše ere. Kroz povijest, kazao je Cunja, izbrisan je i nekadašnji otočki karakter grada, najprije isušivanjem solana, a zatim i nasipavanjem i gradnjom.

V. BEGIĆ

Izvor:

  • © Glas Istre - http://www.glasistre.hr/?d0eebaa55a1666b68f40b34920ed7293,TS,691,,4294,5239,57449


Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Friday, July 15, 2005; Last Updated: Thursday, January 27, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA