Mala Ućka - Brumnjak (Villamonte)
Cities, Towns and Hamlets

 

OPĆINA MOŠĆENIČKA DRAGA OD NEDAVNO BOGATIJA ZA JEDNO NASELJE U KOJEM BORAVE TEK VIKENDAŠI

Dvije Male Učke, ali niti jednog stanovnika

Po novom postoje dva naselja Mala Učka i prvo pripada Opatiji, a drugo Mošćeničkoj Dragi...

MALA UČKA – Općina Mošćenička Draga bogatija je za jedno naselje – Malu Učku. Nakon što je 1993. godine Mala Učka podijeljena na Gornje i Donje selo, te se Donje selo koje je spadalo pod Općinu Mošćenička Draga uvrstilo pod naselje Grabrova, ponovno je taj dio prema tradiciji vraćen u okvire naselja. Zahvaljujući državnoj geodetskoj upravi osnovano naselje nosit će ime Mala Učka, baš kao i Gornji dio naselja, odnosno Pilati, koji spadaju pod Grad Opatiju.

– Sada imamo dva naselja Mala Učka, jedno koje spada pod Opatiju, a jedno koje spada pod Mošćeničku Dragu. To nije ništa čudno i neobično, jer samo u Hrvatskoj postoji na desetke Starigrada i Novigrada. Znači u ovoj priči u Gradu Opatiji se ništa nije promijenilo, dosad Gornje naselje koje se zvalo Mala Učka i dalje će nositi to ime, dok je jedina promjena nastala u Dragi. Tamo je Donje naselje, dio Male Učke, izdvojeno iz naselja Grabrova i čini novo naselje koje se zove Mala Učka – pojasnio je Miljenko Ujčić, stručni savjetnik za pravne poslove u Upravnom odjelu za prostorno uređenje u Gradu Opatiji.

Novonastala geodetska izmjena, sudeći prema zatečenom stanju na Maloj Učki, neće gotovo ni na što utjecati. U selu koje je podijeljeno na dva zaseoka koji se zovu Gornje i Donje selo, odnosno Brumnjaci i Brubnjaci, a kojim teče Potok, danas više nitko ne živi. Uz razrušene starine, ovdje je i nekoliko obnovljenih kuća u koje se život tek povremeno vrati, posebno vikendom, te ljeti i u proljeće, kada je teren pristupačniji, odnosno prohodnost do Male Učke moguća, a i magle je manje.

– Prema zadnjim pisanim podacima iz 2001. godine Mala Učka imala je dva stanovnika, no danas nažalost tamo više nitko ne živi. Još 1961. godine u selu je bilo nastanjeno 59 ljudi, a danas tamo povremeno dolaze samo vikendaši – rekla je ravnateljica Parka prirode Učka Suzi Petričić. Nekad je na Maloj Učki živjelo 130 stanovnika, a bavili su se proizvodnjom krumpira i uzgojem ovaca. Ipak, danas je to napušteno planinsko selo kojeg na trenutak ožive vikendaši i udahmu mu život. Stanovnici koji su se iz tih kućica odselili u priobalna mjesta na istočnoj padini Učke ipak su posljednjih godina počeli obnavljati i rekonstruirati starine koje im sve češće služe za miran i kratak boravak u prirodi.

Marina KIRIGIN

Izvor:

  • © Novi list, 19.1.2007


Main Menu


Created: Friday, December 07, 2007; Last updated: Monday May 09, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA