Poreč - Parenzo
Cities, Towns and Hamlets


Studenti arheologije 'in situ

NOVI ARHEOLOŠKI NALAZI NA LORUNU

I kameni falus u antičkoj uljari

Subota, 13. kolovoza 2005.

Vlasnica lorunskog kompleksa Calvia Crispinilla bila je bogata kurtizana u doba cara Nerona te mu je priređivala zabave i orgije • Arheolozi zadovoljni očekivanim otkrićem sustava keramičkih peći potrebnih u proizvodnji maslinova ulja

ČERVAR - Jedanaesta godina arheoloških istraživanja na poluotoku Lorunu kod Červara, na kojem međunarodni tim znanstvenika i studenata proučava antičko obiteljsko gospodarstvo proizvodnje keramike, među uspješnijima je dosad – gotovo se svakodnevno nailazi na nove predmete i arhitektonske oblike. Od posljednje prezentacije noviteta u tarskoj osnovnoj školi prošlo je svega nekoliko dana, a već nas je voditelj projekta Vladimir Kovačić iz Zavičajnog muzeja Poreštine pozvao u obilazak lokaliteta i upoznao s još recentnijim nalazima. Ovogodišnji projekt »Istra i more« polako se bliži završetku, predviđenom za 20. kolovoza.

- Proljetos je muljačom iskrčeno žbunje i šipražje da bi se moglo proširiti istraživanja. Potom su pod vodstvom Ermana Finzija provedena georadarska i geomagnetska ispitivanja dubljih slojeva zemlje. Ovi klizni uređaji dopremljeni iz Padove odašilju valove koji se odbijaju kada naiđu na kamenu barijeru, a rezultati se kompjuterski obrađuju. Tako smo dobili potvrdu da u podzemlju ima arhitektonskih formi te počeli kopati, pripovijeda Kovačić.

Pronađeno je odlično očuvano kameno stubište iz prvog stoljeća naše ere, do kojeg se dolazilo hodnikom, a vodi u prostoriju kojoj još nije utvrđena namjena. Možda se u njoj dobivalo maslinovo ulje. Tu pretpostavku potkrepljuje blizina cisterne (ili bazena) debelih zidova, u kojoj se moglo čuvati toplu vodu. Istraživači se nadaju čitavoj infrastrukturi za proizvodnju maslinovog ulja, budući da proces iziskuje veće količine zagrijane vode.

- Definitivno imamo potvrdu da se na gornjem platou nalazio sistem keramičkih peći. To smo otkriće naslućivali i željno ga iščekivali svih ovih godina, a temeljito ćemo ih istražiti iduće godine, oduševljen je Francis Tassaux sa sveučilišta u Bordeauxu.

Antonio Marchiori, Francis Tassaux i Vladimir Kovačić

Antonio Marchiori s padovanskog sveučilišta pokazuje kružnu strukturu unutar pravokutne, vjerojatno ostatke keramičke peći. Tu je ovih dana pronađen i kostur djevojčice u amfori – riječ je o karakterističnom načinu sahrane. Dolazimo i do prostorije sa strujom toplog zraka koji je dopirao kroz dva otvora. Ovdje studenti iz Padove iz zemlje pokušavaju »izbaviti« ostatke amfora. Soba je naknadno pregrađena, a u pregradu se smjestio stup. Posljednjih dana nađeno je mnogo sitnih predmeta od kosti i keramike te čak jedna ukosnica ukrašena glavom žene.

Možda je ipak najzanimljiviji kameni reljef falusa i konja, također pronađen jučer i prenesen u muzej. Vlasnica lorunskog kompleksa Calvia Crispinilla bila je bogata kurtizana u doba cara Nerona te mu je priređivala zabave i orgije, a imala je niz velikih posjeda diljem Mediterana.

Kovačić ističe kako se ovdje nije proizvodilo samo ambalažne amfore, već i crveno obojenu finiju keramiku, terru sigillatu, koja se peče na temperaturi od 900 do 1.050 stupnjeva Celzija.

Do danas je istraženo oko 6.000 četvornih metara, dok je ukupna površina arheološki zanimljivog područja čak 50 hektara. Projekt financiraju TZ Tar-Vabriga te ministarstva vanjskih poslova Italije i Francuske. Sav izvađeni materijal odnosi se u porečki muzej ili u Zagreb na restauraciju.

M. DODIĆ

Stepenice iz prvog stoljeća nakon Krista, odlično očuvan

Prostorija sa strujom toplog zrak

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?eeb225835076c7ab1519b1328aadd4a2,TS,746,,4686,5735,62243,


Main Menu


Created: Tuesday, July 10, 2007; Last updated:Saturday September 14, 2013
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA