istrians.gif><strong><font color=
Archeology
Pula - Pola


Pronađeni kosturi u Kandlerovoj datiraju iz razdoblja 15. do 19. stoljeć

NOVA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA U KANDLEROVOJ ULICI

U ostacima crkve sv. Teodora pronađeni kosturi

PULA - Prilikom arheoloških istraživanja na lokalitetu u Kandlerovoj ulici (buduća garaža) pronađeni su novovjeki kosturi koji datiraju iz 15. do 19. stoljeća. »Sukladno našim očekivanjima pronađeni su i ostaci srednjovjekovne crkve sv. Teodora, a tipično za ostatke crkvenih građevina je i da se pronađu kosturi«, rekla je voditeljica arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu dr. sc. Alka Starac. Dodala je i da u grobovima nisu pronađeni prilozi (nakit, posuđe i slično) jer se radi o kršćanskim, odnosno katoličkim grobovima, te samim tim s pokojnicima se ne pokapaju takve stvari.

Pronađeni kosturi

Međutim, za kvalitetan i nesmetan nastavak istraživanja i dolazak do novih otkrića potrebno je maknuti ili preusmjeriti strujni kabel koji su arheolozi otkopali u dosadašnjem dijelu radova na ovom lokalitetu. »Trenutno nas najviše muči još uvijek aktivni energetski kabel koji prolazi cijelom dužinom lokaliteta, a investitori još prije mjesec i pol dana poslali zahtjev Elektroistri da preusmjere taj kabel da bi se radovi mogli ubrzati. Radnici Elektroistre samo dođu, pogledaju i odu s lokaliteta s obrazloženjem da imaju hitnije intervencije«, istaknula je.

Iako nije na arheolozima da traže preusmjerenje tog kabela, mi smo im poslali taj zahtjev, jučer su radnici opet došli, donijeli alat i nakon pola sata otišli bez da su išta napravili, a opet s obrazloženjem da imaju hitnije intervencije«, naglasila je Starac. Napomenula je da zbog toga i istraživanja kasne.

M. Kr.

Izvor:

  • © Glas Istre, Petak, 15. srpnja 2005.

Main Menu


Created: Friday, July 15, 2005; Last updated: Tuesday, December 06, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA