istrians.gif><strong><font color=
Archeology
Pula - Pola


IPSILON Jučer obilježen završetak arheoloških istraživanja na trasi autoceste

Cesta skrenuta zbog arheološkog parka

English (Synopsis)

Autor Vesna BRNABIĆ

PULA - Jučer je u pulskom Arheološkom muzeju Istre obilježen završetak arheoloških istraživanja na trasi Istarskog ipsilona koja je arheolozima otkrila bogatstvo nalaza iz antičkih vremena. Bina Istra, naime, u ta istraživanja ulaže oko tri milijuna kuna a i ugovor s koncesionarom ima posebne odredbe o arheologiji. Primjerice, i zbog najvećeg arheološkog lokaliteta na trasi, Stancije Peliceti nedaleko od Pule, bit će za oko 10 metara izmještena pristupna cesta.

Posrijedi je lokalitet koji arheolozi još od srpnja istražuju na potezu između Pule i Valture. Istraženo je oko 5000 četvornih metara područja koje je otkrilo naselje iz drugog stoljeća poslije Krista, koje je bilo u funkciji oko 400 godina. Pronađene su tri cisterne i objekt sa čak 56 prostorija, među kojima i gospodarske prostorije, dio s tijeskom za masline, skladište za amfore i ostalo. Ondje su živjeli siromašni pučani koji su radili na zemlji i proizvodima obskrbljivali bogatune ondašnje Pule i Nezakcija.

I to je naselje bilo uz jednu cestu, ali rimsku, koja je povezivala Pulu i Nezakcij. Voditeljica istraživanja Kristina Džin smatra da je gospodarsko naselje bilo smješteno uz vilu moćne senatorske obitelji Settidii. Područje se u literaturi spominje kao Bel air (lijepi zrak), što dovoljno govori o tome kakve su pozicije za svoje monumentalne vile birali Rimljani. Načelnik općine Marčana Marijan Kostešić najavljuje da će Stancija Peliceti biti zaštićena i kroz prostorno-planske dokumente općine. Od arheološkog nalazišta namjerava se napraviti park kao turistička atrakcija, nadomak Ipsilonu. Osim Stancije Peliceti, arheolozi su na trasi Ipsilona našli tragove brončanog doba pokraj Vodnjana, antički lokalitet u vinogradima južno od Bačve te antički lokalitet kod Kršeta. Sva ova istraživanja, rekao je i zamjenik direktora Bina Istre Aleksandar Ladavac, otežala su i radove na Ipsilonu, ali se željelo pokazati sluha za arheološku baštinu.

Zbog Ipsilona je, međutim, na Vodnjanštini stradalo i 20-ak istarskih kažuna, simbola poluotoka. No Bina Istra obećaje oko pola milijuna kuna za sustavnu obnovu preostalih kažuna kojih je u Istri oko 500. Ivan Jakovčić kaže da je osobno provjerio da se kažuni, zbog Ipsilona, ne ruše nego kamen po kamen demontiraju. Kamen će, naime, biti potreban za obnovu drugih kažuna.

Izvor:

  • © Večernji list, 11.11.2005 -  http://www.vecernji-list.hr/newsroom/regions/istra/415869/index.do

Synopsis

The Road Wears Due to Archeological Find

Between Pula and Valtura the archeologists have been excavating about 5000 square meters of area where they found a settlement form the second century BC, which was active for 400 years. They found three cisterns and a building with 56 rooms among them, also agricultural storage and tools rooms, a part for making olive oil, storage for amphorae and other. The local people there worked on the land and produced food for the wealthy people of Pola and Nesanctum. This settlement was on a Roman road that connected Pola with Nesanctium. The lead archeologist Kristina Dzin believes that this settlement was situated close to the villa of the powerful senator's family Settidii. This area is mentioned in history as Belair, which shows what type of locations the wealthy Romans used for their villas. Mario Kostelic, President of the county of Marcana, said that the stancia Peliceti will be protected by the county from any construction in the area. They are planning to make this area into a tourist attraction and a park next to the Ipsilon highway. Besides the stancia Peliceti, the archeologists also found traces of the Bronze Age along the Ipsilon near Vodnjan.

Pino Golja


Main Menu


Created: Friday, November 11, 2005; Last updated: Tuesday, December 06, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA