istrians.gif><strong><font color=
Archeology
Pula - Pola


Nalazište na Forumu

NOVI ARHEOLOŠKI RADOVI NA FORUMU

Pronađena antička čaša s likom mladića velikog falusa

Daljnjim istraživanjima doći ćemo do same morske obale, odnosno do rimske plaže, ističe mr. Kristina Džin, ravnateljica Arheološkog muzeja Istre. Izrazila je nadu da će pronaći ostatke antičkih gradskih bedema, čime će se upotpuniti dosadašnja saznanja o povijesti grada

PULA - U povodu arheoloških radova na Forumu, koji su ovih dana počeli na polju šest pored tzv. zelene zgrade, ravnateljica Arheološkog muzeja Istre mr. Kristina Džin jučer je sazvala konferenciju za novinare.

- Arheološki muzej Istre potpisao je s Gradom ugovor o arheološkom istraživanju vrijedan 110 tisuća kuna, a istraživanja će trajati 15 radnih dana. Naišli smo na brojne neočekivane tragove, a sva istraživanja obavljamo u suradnji sa statičarima kako ne bi došlo do oštećenja susjednih zgrada. Sada imamo dvije istraživačke sonde tri metra dubine, a našli smo predmete iz rimskog i predrimskog razdoblja, kazala je mr. Džin. Naglasila je da su pronađene i čaše za vino, koje se u arheologiji nazivaju megarske čaše, a potječu iz trećeg i drugog stoljeća prije Krista.

Ulomak čaše s prizorom obdarenog mladića - sinteza kulta boga Prijapa i Dioniza

Ostaci megarske čaše za vino

- Pronađeni su i ostaci čaša tipa sarus, a riječ je o sjevernoitalskoj keramici iz prve polovine prvog stoljeća poslije Krista. Čaša donosi prizor mladića, odnosno sintezu kulta boga Dioniza i Prijapa. Prijap, bog plodnosti i čuvar polja, bio je prilično obdaren, pa je takva i figura na keramici, kazala je mr. Džin ističući da je postojao dugi kontinuitet života i djelovanja na tom prostoru, od trećeg stoljeća prije Krista do šestog stoljeća poslije Krista.

Tu je pronađena i sjevernoafrička zdjela iz 580. godine s prikazom križa, kao i ostaci lulica te posuda sjevernoitalske provenijencije s prikazom žene mačke.

- Daljnjim istraživanjima doći ćemo do same morske obale, odnosno do rimske plaže, istaknula je mr. Džin te izrazila nadu da će pronaći ostatke antičkih gradskih bedema, čime će se upotpuniti dosadašnja saznanja o povijesti grada budući da istraživanja idu prema sve dubljim slojevima pulske povijesti.

Najavljena su i istraživanja u suradnji s Herculaneom na području rive, i to kada ona bude zatvorena za promet, na području oko Pošte i Uljanikovog ulaza.

Na novinarsko pitanje o tome kada će početi radovi ispred Arene, mr. Džin je odgovorila da će se nakon završetka radova na Forumu ista ekipa pozabaviti tim istraživanjima.

V. BEGIĆ

Izvor:

  • Glas Istre, Petak, 5. listopada 2007 - http://glasistre.hr/?b43b615ac6155ddfe2233a5109bfee48,TS,2781,,15265,,192802,0


Main Menu


Created: Friday, October 05, 2007; Last updated: Tuesday, December 06, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA