Archeology
Pula - Pola


NOVA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA U FLACIUSOVOJ ULICI

Pronađen sedammetarski monolitni stup

Pretpostavlja se da je stup 'odbačen' još u 16. stoljeću

Zasad se samo može pretpostaviti da je sedam metara mramora nekada krasilo ili rimsko kazalište ili crkvu sv. Marije Formoze, kaže voditelj arheološkog istraživanja Željko Ujčić

PULA - Djelatnici Arheološkog muzeja Istre pronašli su prošlog vikenda monolitni mramorni stup na gradilištu nove kanalizacije nedaleko od glavne pošte u Flaciusovoj ulici.

- Stup je prelomljen na dva dijela, od kojih svaki teži oko pet do šest tona. Dugačak je sedam metara, dok promjer donjeg dijela doseže gotovo metar, a nazire se i prstenasti vrh za kapitel, kaže voditelj arheološkog istraživanja Željko Ujčić.

- Pretpostavlja se da je stup »odbačen« još u 16. stoljeću. Naime, 1547. godine venecijanski arhitekt i kipar Jacopo Sansovino prikupljao je mramorne dijelove antičke Pule, koje je potom koristio za gradnju u Veneciji. Velik dio stupova uzet je iz rimskog kazališta na Monte Zaru i iz crkve Marije Formoze te brodovima odvezen u Italiju. Je li i ovaj trebao završiti u Veneciji, utvrdit će se tek nakon usporedbe sa stupovima na pročelju crkve svetog Marka, pojašnjava Ujčić. Zasad se samo može pretpostaviti da je sedam metara mramora nekada krasilo ili rimsko kazalište ili crkvu sv. Marije Formoze te je iz nepoznatog razloga stup ipak ostalo u Puli, kaže Ujčić.

Napominje i da se mjesto nalaza sada isušuje kako bi cijeli stup izašao na svjetlo dana, a potom će biti premješten u privremeni lapidarij na travnjak ispred crkve Marije Formoze.

T. G.

Izvor:

  • © Glas Istre, 25.01.2008 - http://glasistre.hr/?4f938f2c4d0d68d20f6e16be5a1812cc,TS,3166,,16724,22054,209774

Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Friday, January 25, 2008; Last updated:Tuesday December 06, 2011
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA