Rovinj - Rovigno
Cities, Towns and Hamlets


Na Trgu Campitelli vratit će se stare kamene ploče

NAPREDUJE POPLOČAVANJE SREDIŠNJE ROVINJSKE TRGOVAČKE ULICE

Carera u novom kamenom ruhu

Ponedjeljak, 10. ožujka 2008

Novi izgled, sličan nekadašnjem, ulica dobiva po zamislima studentica arhitekture Silvije Laković i Tatjane Liktar, koje su dobile prvu nagradu na javnom natječaju koji je za uređenje Carere raspisao Grad Rovinj

ROVINJ - Više od pola Carere, ulice-žile kucavice Rovinja, dobilo je kameno popločenje. Novo ruho osmislile su studentice arhitekture Silvije Laković i Tatjana Liktar, pobjednice javnog natječaja za uređenje Carere koji je raspisao Grad Rovinj. Njihov je idejni projekt kasnije pretvoren u izvedbeni u zagrebačkom studiju F. A. I.

Umjesto dosadašnjeg betona, prošaranog brojnim tragovima polaganja infrastrukturnih vodova, nakon izmjene cjelokupne infrastrukture, u čije će se cijevi postaviti i elektro te telefonski kabeli, parter Carere sada dobiva posebno obrađene kamene ploče.

Izrađene su od tvrdog istarskog kirmenjaka i postavljaju se prema nekadašnjem uzorku, s pasicama koje slobodno slijede liniju nekadašnjih pločnika. Uz to, u tijelu ulice nalazi se i sustav za odvodnju oborinskih voda. Kamene ploče debele deset centimetara isporučio je pazinski Kamen.

Postavljanjem nove infrastrukture graditelji se približavaju krajnjoj točki – Trgu na lokvi. U dijelu ulice blizu trga naišli su na živi kamen, u koji moraju ukopavati široke kanalizacijske cijevi. Tijelo ulice se ukopava i do tri metra dubine, dublje od temelja kuća, pa ih valja stalno pojačavati betonom.

Najkompliciraniji dio posla je već dovršen. Tako je na Campitellijevom trgu zatrpana preljevna građevina za odvajanje fekalne i oborinske kanalizacije koja se ovdje s okolnih strmih ulica skuplja i ulazi u Careru. Na spoju Carere i Trga na lokvi kameno popločenje će se malo uzdignuti pa će na mjestu gdje su se nekad okupljali građani nastati mali trokut.

Kameno popločenje će se na obje strane Carere spojiti na postojeće asfaltirane ulice. Na Trgu na mostu Carera će na taj način biti spojena na Ulicu Pietra Ive, a na Trgu na lokvi na Carduccijevu. Trg kralja Epulona i Camptellijev ponovno će biti popločeni starim pločama, koje su sada privremeno uklonjene.

- Rekonstrukcija Carere, koju obavljaju pulska Cesta i njeni podizvođači, odvija se po planu, pa će svi radovi biti dovršeni do početka lipnja, kako je i predviđeno, kaže Ognjen Pulić, voditelj Odjela odvodnje vode u Komunalnom servisu, putem kojeg ide cjelokupna investicija. Rekonstrukcija Carere je procijenjena na 50 milijuna kuna i riječ je o najskupljoj i najsloženijoj komunalnoj investiciji koja je između dviju turističkih sezona dosad izvođena u Rovinju.
Carera je nastajala od 1670. do 1776., kako se Rovinj s otoka širio na kopno. Ime je dobila skraćenjem naziva »Strada per cari«. Spojila je Trg na mostu, putem kojeg se nasutom prevlakom do otoka ulazilo u stari dio Rovinja, i Trg na lokvi, pa je postala poveznica starog i novog dijela grada.

Popločenje se slaže kamen po kamen

Atraktivniji izgled popločene Carere

S vremenom je postala najprometnija ulica Rovinja. Negdje u sredini izgrađen je Beroaldijev prolaz, kojim se ispod volte i zgrada stiže na rivu. Preko sadašnjeg trga Campitelli, kojim dominira palača Milossa, u kojoj je sjedište Zajednice Talijana, iz Carere se ulazi u gornje ulice novog Rovinja. Pekarskom ulicom, u kojoj je još u drugoj polovici 18. stoljeća radila pekara, stizalo se do Ulice Batlemme, sadašnje Vodnjanske, i preko nje do franjevačkog samostana.

Ulicama San Giacomo i Sottolatina, današnjim ulicama Daveggia i Rakovčevoj, stizalo se do rta Sv. Nikole i rovinjskih brodogradilišta. Grad tada nije imao izgrađenu sadašnju ulicu uz more pa se do tog dijela stizalo samo preko Carere. Trg na lokvi je uz malo jezero, važno za napajanje stoke, imao dvije uljare i jedan mlin pa su se ondje okupljali poljoprivrednici, koji su potom Carerom stizali do svojih domova u starom dijelu grada.

Carera je nekad imala tri crkvice - crkva Sv. Marije Snježne srušena je 1810., a crkva Sv. Jakova je preseljena u ulicu koja je kasnije po njoj i dobila naziv. U Careri je tako ostala samo barokna crkva Sv. Karla Borromea, u kojoj se danas nalazi galerija. Izlaskom na Trg na lokvi dolazi se do najstarije sakralne građevine u Rovinju, šesterokutne crkvice Presvetog Trojstva.

S vremenom su se u prizemljima višekatnih stambenih zgrada zbog velike frekvencije ljudi počele otvarati obrtničke radionice, gostionice i trgovine. Tu se radile i prve gradske pekare. Svoj trgovački i uslužni štih Carera je zadržala do danas. Nakon što povrati nekadašnji izgled bit će još atraktivnija i privlačnija, i za Rovinjce i za njihove goste.

Napisao i snimio A. POKRAJAC

Izvor:

  • http://www.glasistre.hr/?0634e12f5afe491f6b97c5a749dd1db7,TS,3357,,17383,22935,217613,1,


Main Menu


Created: Wednesday, March 10, 2008; Last updated: Sunday July 19, 2015
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA